Víkendové surfovanie

Pôvodne som si myslela, že toto video bude najhoršia linka, ktorú vám sem tento týždeň dám.  Ale nie je.

Sandra Fluke je študentka práva a feministka-aktivistka, ktorá pracovala s obeťami domáceho násilia. Keď sa v americkom kongrese nedávno debatovalo o tom, či zdravotné poistenie má plne pokrývať antikoncepciu, bola jednou z navrhnutých svedkýň. Nedovolili jej hovoriť. Rush Limbaugh je veľmi konzervatívny politický komentátor, ktorý vypúšťa z úst takéto veci:

Slečna Fluková, počuli ste už o možnosti nemať sex? Alebo nemať ho tak často?* Takže, slečna Fluková a vy ostatné feminacistky, takáto je dohoda. Ak my máme platiť za vašu antikoncepciu a tým pádom platiť za to, že vy budete mať sex, chceme z toho niečo mať a ja vám poviem čo. Chceme, aby ste z toho zverejnili videá na internete, aby sme my všetci mohli pozerať.

Neskôr sa “ospravedlnil”. Nie za svinstvá, čo povedal, ale za to, že nezvolil celkom vhodné slová na to, čo chcel povedať. Sandre Flukovej telefonoval prezident Obama (ktorý síce 1. marca podpísal proklamáciu, pri príležitosti mesiaca ženskej histórie, ale otázky reprodukčných práv sa v nej ani nedotkol, napriek tomu, že v poslednej dobe sa opakovane v rôznych podobách vynára v tunajšej politike na povrch):

Povzbudil ma, podporil ma a poďakoval sa mi za to, že hovorím o starostiach amerických žien.

Poďakoval sa jej… Ako osobné gesto je to veľmi pekné (a v tom prípade nemusel Biely dom explicitne upozorniť médiá, aby o tom informovali). Ako politické sa mi to zdá veľmi málo. “Ďakujem, že Vy ste sa postarali o toto, kým sa ja zaoberám dôležitejšími vecami.” Nehovorím, že má konkrétne rozoberať tento incident, ale zdá sa mi, že nejaké vyhlásenie ohľadom reproductive rights by sa patrilo a aj z pohľadu znovuzvolenia mu možno viac pomohlo ako uškodilo.

(Ako tak na to pozerám, Fluke vs Limbaugh mal byť asi samostatný článok. Čo už. Teraz naspäť k linkám, pre ktoré ste sem prišli.)

na odľahčenie: women’s health experts speak out (video)

o ukončení tehotenstva v neskorom štádiu

Even though I believed in choice and reproductive freedom, even though I trusted others to make decisions for themselves, when it came to my own freedom to do what I felt was best for me, I wasn’t sure if I deserved to have such an easy way out. I didn’t believe in bad luck; I just thought I had failed—as a woman, as a daughter, at motherhood—and that I should be punished. It was a crazy thought but nonetheless, it was there; grief and sorrow are unpredictable, strange, messy.

rastlina z 32-tisíc rokov starého semienka (National Geographic)

fotografická súťaž (Smithsonian)

túto mamu asi nikto nehreší, keď kojí na verejnosti:

Kojenie s mačetou

mathematics generation gap

Other technologies also create generation gaps. Today’s undergrads have been carrying a cell-phone since their early teens, if not earlier. They rarely wear watches. Some will struggle to read an analogue clock – even if there’s a clock on the wall in the exam room, they might not know how much time they have left to write the exam. The disappearance of analogue clocks, however, means that profs risk confusing students when they use clock-based language: “Rotate counter-clockwise.” “Turn clockwise.” “At 2 o’clock” (as in, 60 degrees to your right).

the rise and fall of personal computing – zaujímavé grafy

vyzerá to ako kompliment, znie to ako kompliement, je to naozaj kompliment? s výhradami, ale toto je na zamyslenie:

Secondly, they discovered that benevolent sexism was a significant predictor of nationwide gender inequality, independent of the effects of hostile sexism. Specifically, in countries where the men were more likely to endorse benevolent sexism, there were also significantly lower female participation rates in politics and the economy, and men generally had longer life expectancies, higher literacy rates, more years of education, and higher purchasing power than women. The warm, fuzzy feelings surrounding benevolently sexist statements come at a cost, and that cost is often actual, objective gender equality.

čo chýbalo na tohtoročných Oskaroch:

podľa amerického Census Bureau (“štatistického úradu”) to, čo robia otcovia je stále babysitting (ešte jeden článok na tú istú tému)

So, according to the SIPP, if you’re a mom and the father is at work, you aren’t “minding the children.” You’re the designated parent, so whatever time you spend caring for your child is, well, the norm and isn’t measured. If you care for your child while you’re working or at school, then those hours are counted. And if you’re a dad, the only time counted is when the child is with you exclusively — as soon as mom is home, your time is no longer measured, either.

* Nie je mu asi celkom jasné, že cena, ktorú žena zaplatí za antikoncepčné tabletky/vnútromaternicové teliesko/sterilizáciu (prakticky hocičo okrem kondómov), bude rovnaká, či bude mať sex raz do mesiaca alebo každý deň…

2 comments

  1. Rush Limbaugh to myslim jednoducho nema v hlave v poriadku. Mne zdvihol krvny tlak vlani v oktobri, ked vyhlasil, ze Obama sa snazi vymytit krestanov v Ugande a Sudane – pricom pod “krestanmi” myslel LRA, jednu z najkrvavejsich psychopatickych ozbrojenych skupin na tejto planete. Ono sa totiz volaju “Lord’s Resistance Army” a pod ruskou zdrogovaneho mysticismu sa drzia pokope uz vyse 25 rokov.

    http://aurantiaca.blogspot.com/2011/10/to-wipe-out-christians.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.