Jahodový lekvár

Boli sme v Návojovciach pri Partizánskom nazbierať si jahody. Je tam také jahodové pole, čo zjete neplatíte, čo beriete so sebou, vám odvážia. Pre mňa to bol tuším štvrtýkrát, môj ocino tam chodieval aj kým sme boli za morom. Ale zhodli sme sa na tom, že takáto nanič zberačka to ešte nebola. (Vraj im 18. mája pomrzli.) Nebolo ich veľa a boli maličké. Ale na lekvár sme nazbierali, tak som potom celý večer strávila vyváraním.

jahody
cukor
gelfix 2:1
kyselina citrónová

Nepíšem tu žiadne miery/váhy, lebo to samozrejme záleží od toho, koľko máte jahôd. Všetko, čo potrebujete vedieť, sú správne pomery. Na kilo jahôd dávam pol kila cukru (ako to označuje Mišo – lekvár bude 70%-ný).

Jahody najprv umyjeme. (Ja to robím tak, že umyjem umývadlo, napustím doň vodu a opatrne vsypem jahody. Rukami premiešam a povyberám.) Potom z nich dáme dolu zelené lístky a nahádžeme do dobrého hrnca – dobrý je taký, že v ňom za normálnych okolností neprihára. Zoberieme to náradie, ktoré sa používa na výrobu zemiakovej kaše, a jahody trochu popučíme, aby pustili šťavu (netreba podlievať žiadnou vodou) a dáme variť. Za občasného miešania to necháme to zľahka bublať, kým jahody nezmäknú. Zatiaľ poriadne umyjeme poháre a viečka – aj tie, čo už boli predtým umyté. Nie je veľa horších kulinárskych katastrof ako výborný jahodový lekvár, ktorý splesnivie, lebo pohár alebo viečko neboli úplne čisté.

Potiaľto to bolo nenáročné (obzvlášť pre tých, ktorí majú umývačku riadu), teraz začína drina.

Zoberieme dva malé hrnce. (Ja viac ako dva paralelne nezvládam, ale ak ste šikovnejší, tak sa nenechajte obmedzovať.) Dáme do nich 3 alebo 4 polievkové naberačky jahodovej tekutiny aj s kúskami jahôd. (U nás máme radi extra kúsky ovocia. Ak uprednostňujete hladšie lekváre, buď jahody nechajte dlhšie rozvárať, alebo si viac zacvičte s pučidlom na zemiaky.) V malom hrnci by ste mali mať asi 1cm šťavy. Trochu povaríme, pridáme malú lyžičku gelfixu a štipku kyseliny citrónovej. Po cca dvoch minútach, pridáme cukor – na 3 naberačky jahodovej šťavy 5 polievkových lyžíc, na 4 asi 7 lyžíc. S cukrom lekvár trochu stmavne.

Varíme, kým sa stratí pena a za varechou sa ťahajú také “cestičky”. Oplatí sa spraviť aj test – trochu lekváru dáme vychladnúť na tanierik a ochutnáme. Ak treba, tak upravíme množstvo cukru (záleží od toho, aké zrelé a aké sťavnaté sú jahody a ako sladký lekvár obľubujete) a prípadne aj množstvo gelfixu (ako “želatínový” chcete mať výsledok; ja dávam výrazne menej, ako sa píše na sáčku). Potom nalejeme do pripravených pohárov, poriadne zavrieme, otočíme hore dnom a zakryjeme dekou, aby pomaly chladli.

Toto opakujeme, kým sa minú všetky rozvarené jahody.

A na druhý deň s nadšením odložíme vychladnuté fľašky do špajze. Budú mať krásnu tmavočervenú farbu, ktorá časom zhnedne. Na chuti im to však neuberie.

Otvorené skladujeme v chladničke. Dlho sa tam neohrejú.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.