Niečo je zhnité v tejto našej kultúre

Hypotetická situácia:
Ste mladá žena. Veziete sa výťahom. Okrem Vás je vo výťahu iba jeden muž, ktorého ste nikdy predtým nevideli. Ten zrazu stlačí gombík Stop a výťah sa zastaví.

Problém?

Nie. Prvá vec, ktorá Vás napadne je, že sa k Vám môže pridať sestra-dvojča a rozdáte si to do trojky. A druhá, že možno ste trojčatá a môžte to robiť spolu štyria.

Toto som si dnes pozrela v telke v reklame na pánsky telový šampón. (Na youtube som našla len nie úplne rovnakú anglickú verziu.)

http://www.youtube.com/watch?v=LjKrXrChvNQ

Nielenže to nie je vtipné, ale spýtajte sa seba, mamy, sestry, dcéry, susedky, kamarátky alebo hocijakej inej ženy vo vašom živote, aké opatrenia podvedome v živote robí? Ako zvažuje, čo si oblečie? Kedy pôjde mestskou hromadnou dopravou? Kde zaparkuje auto pred obchoďákom? Ako nadväzuje očný kontakt s neznámymi mužmi? Za akých okolností prejde na chodník na druhej strane cesty?

(Nehovorím, že je to správne. Práve naopak. Mali by sa cítiť dostatočne bezpečne na to, aby sa mohli pohybovať kedykoľvek, kdekoľvek, bez ohľadu na to, aká dlhá je práve ich sukňa, aká je denná alebo nočná doba a koľko pohárikov vypili.)

Ale spýtajte sa ich aj na to, čo ich prvé napadne v hypotetickej situácii popísanej vyššie.

Jasné, je to len reklama, ja nemám zmysel pre humor a zase hľadám zlý úmysel tam, kde nie je… toto je len ďalšia z milión malých vecí, ktoré spolu tvoria jeden veľký problém – žena ako objekt, predmet. Bez ohľadu na jej realitu, jej primárna úloha je napĺňať predstavy (pokojne aj náhodného) muža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.