Sushi

Sushi máme radi. Tri miesta, kde nám (zatiaľ) najviac chutilo, sú/boli Todai (v New Yorku), Hibachi (South Plainfield, NJ) a Suno Sushi (Berlin). V Žiline máme Sushihanil a to síce nie je zlé, ale pomer cena/výkon je od optima príliš ďaleko. Takže v rámci učenia sa nových vecí a aj ako príjemnú spoločenskú akciu s kamarátmi sme doma začali experimentovať. Bolo to jedlé a už teraz sa tešíme na vylepšenia. 

1 šálka (sushi) ryže
2 šálky vody
3 polievkové lyžice ryžového vínneho octu
2 polievkové lyžice cukru
1/2 čajovej lyžičky soli
4 nori plátky (sušené riasy)
nakrájaná zelenina (mrkva, uhorka, červená paprika, avokádo, …)
losos, iná ryba, krevety (nemusí byť)
sezam, sójová omáčka, wasabi, nakladaný zázvor

Ryžu poriadne prepláchneme a na miernom ohni varíme vo vode, až kým sa všetka voda nevstrebe. Zatiaľ nakrájame zeleninu na pásiky. Potom zohrejeme ocot a rozpustíme v ňom cukor a soľ a celé to vlejeme do ryže hneď, ako sa dovarí. Zľahka premiešame – cieľom je mať lepkavú ryžu, nie rozbiť to na kašu.

Plátok rias položíme na čistú utierku a natrieme naň tenkú vrstvu ryže (s ryžou treba rozumne hospodáriť, aby akurát vyšla). Na troch stranách až do kraja, na jednej dlhšej necháme kúsok nenatretý. Potom na kraj naukladáme zeleninu a/alebo morské potvory a tuho zavinieme ako roládu. Ostrým nožom krájame na kolieska. Kolieska môžeme potom posypať sezamom. Z jednej rolky vyjde 8-10 kúskov, podľa toho, aké hrubé ich chcete mať.

Podávame hneď so sójovou omáčkou, wasabi a zázvorom. (Wasabi sa po troškách primiešava do sójovej omáčky, aby bola štipľavá.)

Poznámky:

  • Trvanlivé sushi ingredience sa dajú kúpiť v Lidli počas ázijských týždňov alebo v Tescu v cudzokrajných (či ako sa volajú) policiach. Nie je to ideál, ale začiatočníkom, ako sme my, to postačí.
  • S rybou je väčší problém. Mala by byť čerstvá. To si netrúfam povedať o žiadnom lososovi v Žiline. Tentokrát sme to pre istotu skúsili s údeným lososom. Ale nebolo to ono (Mišo povedal, že je to niečo ako pizza s korbáčikmi…). Nabudúce to budeme musieť spraviť inak.
  • Avokádo treba kúpiť zelené. Akurát dozreté sa kúpiť prakticky nedá. A prešvihnuté je už nanič. To zelené bez hnedých škvŕn treba nechať (nie v chladničke) pár dní dôjsť, kým nebude na dotyk mierne poddajné. Urýchliť sa to trochu dá tým, že ho dáme do papierového vrecka spolu s jablkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.