Lietavský hrad

Lietavský hrad vidíme aj z balkóna, ale už sme na ňom dávno neboli (naposledy asi pred šiestimi rokmi). Odvtedy na ňom poriadne pokročili rekonštrukčné práce. Majú niekoľko vnútorných miestností, dokonca aj nad sebou.

(Čo som nevedela, v jednej z miestností majú aj kachľovú pec, ktorú zachránili zo starej žilinskej fary na Dolnom vale. Táto fara bola vedľa farského kostola a na jej mieste dnes stojí obchodné centrum. Keď sa malo v roku 2008 stavať, mesto súhlasilo, že investori faru rozoberú, postavia inde a na jej mieste spravia archeologický výskum prv, ako postavia to obchodné centrum. Už toto rozhodnutie mesta bolo problémové. Ale potom v jednu letnú noc prišli bagre a ráno už nebolo čo rozoberať…

Pôvodne mala secesná pec skončiť na skládke odpadu tak, ako celá fara. Dnes je pravdepodobne jedinou hmotnou pamiatkou, ktorá po zbúranej fare na Dolnom vale zostala. Deň pred tým, ako zrovnali farskú budovu so zemou, z nej dobrovoľníci z hradu historickú pec zachránili. Desať rokov čakala uschovaná v depozite a od roku 2018 stojí zreštaurovaná na Lietave.)

Z hradu sme išli ešte na domácu pizzu ku kamarátom v Babkove. Paráda.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.