Dilema

Keď som s týmto blogom pred skoro štyrmi rokmi začínala, tak som o blogovaní nevedela nič. Vybrala som si na to software Joomla!, lebo mi ho odporúčali, nevedela som, aké sú iné možnosti, a tento sa zdal byť ok. Ukázalo sa, že to nebola šťastná voľba.

Veľa vecí dokáže a ja ani zďaleka nevyužívam jeho schopnosti naplno, ale jeho sila je práve v tom, čo nepotrebujem. A naopak, jednoduché veci, ktoré by som chcela v ňom neviem urobiť. Napríklad:

– Keď niečo zaradím do kategórie vľavo (cestovanie, knihy, recepty, Kika), tak sa to už nedá dať do archívu a naopak. Ja by som chcela, aby bolo chronologicky v archíve všetko a okrem toho, aby boli články ešte v kategóriách.

– Archív samotný nie je nič moc, lebo ako pribúdajú mesiace, začína byť veľmi dlhý. Nedá za však “zbaliť” po rokoch, tak aby sa až po kliknutí zobrazovali jednotlivé mesiace.

– Chcela by som ku článkom dávať aj kľúčové slová (tags), aby sa podľa nich dalo vyhľadávať, ale aj keď ich tam môžem dať, nikde sa nezobrazia a vyhľadávať sa podľa nich nedá.

– Vyhľadávanie ani zďaleka nefunguje tak, ako by človek čakal… toto je téma sama o sebe.

– Joomla! nemá vlastné komentáre a tie, ktoré som si externe nainštalovala majú problémy s diakritikou (ako už niektorí z vás zistili) a nevedia sa dobre vysporiadať so spamom.

– Žiadna kontrola pravopisu.

– Vkladanie obrázkov do článkov je pomerne pracné, lebo si musím najprv v inom programe upraviť veľkosť a vyrobiť thumbnail.

… a to je len to, čo ma teraz napadá. Za tie 4 roky toho bolo dosť. Na tieto problémy existuje krásne riešenie – WordPress, ale…! ALE! Problém je v tom, že nechcem prísť o to všetko, čo som už s pomocou Joomla! napísala. Konvertor (do staršej verzie) WordPress-u síce existuje, ale nevie si poradiť s diakritikou (presviedčala som ho včera večer niekoľko hodín, ale nedal sa). A keby aj vedel, tak to nerieši všetky tie obrázky a linky, ktoré sú povkladané v článkoch. A keby aj riešil, tak by to celé muselo byť nainštalované na inej doméne (alebo subdoméne), kým by sa to prelialo a bol by problém s absolútnymi linkami, keď som to chcela dať naspäť na jancigovci.com. A keby aj nebol, tak prídem o galériu a komentáre, lebo tie konvertor neprenesie… preto to veľké ALE!

Pokiaľ nenájdem php experta s veľkým srdcom a týždňom času (žiadneho takého nepoznám), tak jediná iná možnosť ako to celé dostať do WordPress-u je ručne-stručne po jednom článku a všetko poopravovať. A to je oveľa viac roboty, než sa na prvý pohľad môže zdať a vyžaduje oveľa viac času, ako mám. Takže sú dve možnosti a tým sa dostávam k mojej dileme:

A. Môžem ďalej používať Joomla! tak ako doteraz, pravidelne sa rozčuľovať, čo všetko mi nefunguje a zabudnúť, že nejaký WordPress existuje.

B. Môžem začať nový blog vo WordPress-e, možno niečo z tohto použiť, ale v zásade zabudnúť na to, čo som sem popísala.

Ani jedna z týchto možností sa mi nepáči. (Áno, ja viem. To sú tie problémy prvého sveta – sú ľudia, ktorí nemajú pitnú vodu a ja tu riešim takéto nezmysly…) Ale čo s tým?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.