10 vecí, ktoré mám na Tebe najradšej (Kika, 4 a 3/4)

kolobežka – S bicyklom si sa minulý rok nejako extra neskamarátila (ja stále dúfam, že tento rok to dobehneme), ale zdá sa že na kolobežke sa cítiš lepšie.

learning happens – Jedna vec je škôlka a čo sa učíš tam, krúžky na ktoré chodíš (zumba a angličtina)… ale učíš sa plynule aj doma. Niekedy je to také “naozajstné” učenie, prídeš, že si chceš niečo robiť v prváckom pracovnom zošite z matematiky, ktorý si dostala. Ale väčšinou tak úplne neformálne, vypytuješ sa a sama prichádzaš na to, ako veci fungujú. Toto ma fascinovalo “už od bábätka” a asi nikdy neprestane.

že mi veríš, a chodíš si ku mne overovať veci – Keď Ti niekto niečo povie a nie si si celkom istá, či Ťa nevodia za nos, tak si to potom u mňa overíš (“Mami, tato povedal, že v hlave máme také malé ozubené kolieska…”). Ja sa snažím sa pritom pýtať, že “čo si o tom myslíš Ty” a niekedy si vypočujem vcelku zaujímavé teórie.

keď mi povieš, že ma máš rada – Len tak, sama od seba a prídeš sa prilíškať. Je výborné, že ešte v tomto veku si také líškadlo.

večerné debaty v posteli – Vtedy sa o Tebe, o tom nad čím dumáš, najviac dozviem. Toto sa budem veľmi snažiť nepobabrať.

skoro 5-ročné deti vedia byť veľmi dobrí spoločníci – Všímaš si zaujímavé veci a rozprávaš o nich, máš “nepokazené” názory. (No a potom sa to nečakane zvrhne na záchodový humor alebo niečo podobné. Čo už.)

začínaš sa zapájať do domácich prác – Vykladáš príbory z umývačky, pomáhaš chystať jedlo na stôl, pomáhaš s upratovaním. Mala by som Ťa nechať robiť viac vecí.

vďačnosť, za akýkoľvek “projekt” (typu sviečky alebo hrnčeky), do ktorého sa s Tebou pustím – Z tohto mi je zároveň smutno, lebo by som sa mala snažiť častejšie.

kresby – O tých som už párkrát písala. Sú čím ďalej tým sofistikovanejšie, ale stále sú výborné. (Case in point – šaty na ktorých bol zub – stolička. Kde sa to vzalo? Ms Fizzle z knižky Yellow Magic Schoolbus má predsa na šatách všeličo, tak prečo nie zub.)

vianoce boli veľmi fajn – Ako si bola zvedavá na všetky darčeky, nielen tie svoje, roznášala ich a pomáhala rozbaľovať.

spanie v spacáku – Mali sme tu jeden víkend “fullhouse” a bola obsadená aj Tvoja posteľ. Dostala si spacák a karimatku a veľmi si sa tešila zo spania “vo vaku”. (Kubo dostal rovnakú výbavu, ale ten si to po 15tich minútach namieril ku nám do postele.)

ostatné články z tejto série

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.