Jahodové pagáčiky (biscuits)

Minulú sobotu sme dostali debničku jahôd. Takých tesne za. Lekvár som už mala uvarený týždeň predtým, tak sme ich najprv jedli, potom sme ich pili s vodkou. A trochu som použila aj na tieto biscuits, ktoré som už dávno chcela vyskúšať, ale čakala som na prezreté domáce jahody.

560g hladkej múky
1 prášok do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
100g cukru
1 lyžička soli
170g masla 
300g veľmi dozretých jahôd
480ml šľahačkovej smotany

Vyhrejeme rúru na 220C.

Premiešame v mise všetky suché prísady. Pridáme nakrájané maslo, trochu to prstami podrvíme. Netreba, aby cesto malo úplne homogénnu konzistenciu, stačí, aby tam neboli veľké hrudky masla. Pridáme nakrájané jahody a premiešame. Na záver vlejeme šľahačku a premiešame znovu. Môžme aj mierne pomiesiť rukami, ale v zásade čo najmenej, aby jahody neboli na kašu.

Poriadne pomúčime pracovnú plochu, cesto vyvaľkáme na 1.5 – 2cm a vykrajujeme cca 5cm kruhy. Poukladáme ich na papierom vystlatý plech. Keď znovu vymiesime zvyšky po prvom vykrajovaní, jahody už budú značne unavené a cesto bude lepkavé. Treba to nejako zvládnuť, na chuti to ničomu neuberie. Z tohto množstva vyšlo koliesok na dva veľké plechy.

Pečieme 12-15 minút. Podávame trochu teplé. Ideálne na raňajky s maslom alebo kyslou smotanou. Nie sú to úplne koláče, sú viac chlebovité ako sladké. Perfektné.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.