Ešte raz čínsky nový rok

Číňania oslavujú nový rok dva týždne (tento rok od 18. februára do 4. marca), je s tým spojených množstvo akcií, ale jedna z najnavštevovanejších je New Years Parade – pochod cez čínsku štvrť. Nemohli sme si to nechať ujsť.


Ajka sa pýtala, že či sme nejako zaťažení na Číňanov, keď už minule sme sa boli pozrieť na ich oslavy v botanickej záhrade. To ani nevedela, že sme pred týždňom boli pozerať ohňostroj (ale nič sme nevideli, lebo sme čakali na nábreží v Hobokene a svetlice nevyleteli až nad mrakodrapy, ktoré nám zakrývajú Chinatown). Ale nie sme. Lenže zvedavosť nedá pokoj a keď sme takéto ešte naživo nevideli a teraz sa to dá… no budeme sedieť doma?

Asi nemusím hovoriť, že to bola masová akcia. Len účastníkov sprievodu bolo vyše 5,000 – celý sme ho od zimy ani nevydržali pozerať. Všade červená farba pre šťastie, draci, balóny, bubny a činely a neskutočné množstvo papierových konfiet. Tie vystreľovali do vzduchu ako svetlice a potom chytali papieriky pre šťastie. Po skončení to vyzeralo ako v parku na jeseň, keď sa človek brodí v napadanom lístí.

Trochu sme sa pomotali aj v Chinatown a natrafili sme na rybí trh. Okrem rýb (živých, mŕtvych aj sušených) tu predávali aj také lahôdky ako živé žaby (veľké asi 15 cm) – ľudia si ich sami naberali z vedier do sáčkov, korytnačky (aj 25 cm) alebo sépie. Áno, sme mäkkí, nič také sme nekúpili (iba lososa a krevety), ale ak nejaký labužník bude mať chuť na žabie stehienka, tak už aspoň viem, kam ho pošlem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.