St Patrick’s Day


Warning: Illegal string offset 'src' in /data/3/a/3a7e1bc0-13d6-4f23-9dab-d8a2a009ce43/jancigovci.com/web/public_html/wp-content/plugins/vipers-video-quicktags-migrator/vipers-video-quicktags-migrator.php on line 322

Oficiálne bude Deň sv. Patrika až o dva týždne, ale Hoboken ho oslávil už dnes. Neviem prečo a jediný dôvod, ktorý ma napadá, je ten, aby ho dnes mohli osláviť tu, o týždeň v susednom mestečku a o dva týždne v New Yorku. Prečo ho chcú oslavovať trikrát?

V tento deň môžu totiž piť alkohol na verejnosti – na rozdiel od iných. Nechcem nijako znevažovať to, čo je pre Írov veľkým sviatkom (Sv. Patrik je ich patrónom), ale väčšina ľudí v Hobokene nie je írskeho pôvodu. Oblečú si niečo zelené – toho, kto nemá v tento deň na sebe niečo zelené, môžu ostatní štípať – pozrú si slávnostný sprievod a hurá do pitia. Celkovo sa mi to zdá taká jednoduchá zábava: obleč sa do zeleného a choď si pozrieť írsky sprievod, obleč sa do červeného a choď si pozrieť čínsky sprievod, obleč si masku a choď si pozrieť haloweenový srievod. Stále niekto pochoduje.

Pred barmi čakacie rady ako kedysi u nás na mandarínky (posledný obrázok), na balkónoch party, aby všetci videli, ako dobre sa bavia tí, ktorým sa nechce stáť v rade a o desiatej večer je už Hoboken mestom opilcov. Ako to nazval jeden miestny – drinkfest. Nič proti alkoholu, aj my sme si dali drink, ale keď cieľom nie je niečo osláviť, ale upiť sa do nemoty, narobiť neporiadok, poprevracať zopár prenosných WC, sviatok veľmi rýchlo stráca pre mňa čaro.

Zo samotného sprievodu stáli za to akurát gajdoši (je to vôbec slovenské slovo?). Pozrite si:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.