Začiatok cesty k PhD

Minule som napísala niečo o práci a otázky som dostala o škole. Tak teda na vysvetlenie. To, že ideme do Ameriky sme sa rozhodli minulý rok na jar a to už bolo neskoro podať prihlášky, aby som mohla začať od minulého septembra – školy majú termíny okolo konca roka. Celá tá príprava prihlášok je aj tak zdĺhavý proces.

Začalo to testami: TOEFL – aby uverili, že viem po anglicky, GRE (Graduate Records Examination) – povinný test pre všetkých, ktorý chcú ísť na PhD štúdium a GRE Math – matematický test. Všetky tieto testy prevádzkuje jedna spoločnosť (po celom svete), aby boli výsledky jednotné a porovnateľné a priamo ich posiela na školy. Objednať sa na obidva GRE nebol problém, ale keď som hľadala cez ich stránku, tak som nevedela nájsť žiadny voľný termín na TOELF v New Yorku od septembra do decembra. Volám na zákaznícky servis, že či majú problém s databázou a dozvedám sa, že nie, len všetky termíny vo všetkých strediskách sú obsadené (a nebolo ich málo), a že si budem musieť nájsť nejaké iné stredisko.

Tak som našla jedno v zapadnutom mestečku v New Jersey a skoro dve hodiny tam cestovala. Test samotný nebol ťažký, len rozprávacia časť bola nepríjemná, lebo odpovede bolo treba nahovoriť v krátkych časových úsekoch na mikrofón a test naraz robilo v jednej miestnosti asi 15 ľudí. GRE už bol náročnejší, lebo očakáva angličtinu na vyššej úrovni. Matematickú/kvantitatívnu časť však nemá ťažkú, len som prišla o šancu dostať $250. Pripravujú totiž zmeny tej kvantitatívnej časti a test obsahoval aj dobrovoľnú “výskumnú sekciu” na kalibráciu obtiažnosti úloh. Aby motivovali ľudí, ponúkli peňažnú odmenu tým, ktorí odpovedia relatívne najlepšie v porovnaní so svojím skutočným kvantitatívnym skóre. Len v mojom prípade to už lepšie nešlo. Lepšie sa však určite dali napísať eseje – ešte šťastie, že nejdem študovať literatúru. A najväčšie problémy som mala s GRE Math testom. Trval síce takmer tri hodiny, ale mala som pocit, že ešte hodinu by som tam mala čo robiť.

Testami to len začalo. Popri čakaní na výsledky som začala zháňať odporúčania a písať Statement. Statement je približne dvojstranová esej, v ktorej sa má človek predstaviť prijímacej komisii, vysvetliť, prečo chce študovať práve na tejto škole, prečo majú zobrať práve jeho a zanechať dojem  – niečo podľa čoho si ho komisia zpamätá spomedzi haldy uchádzačov. Prepísala som ho niekoľkokrát, poslala na kontrolu ľuďom, ktorí tiež majú so Statmentami nejaké skúsenosti a Elliottovcom do Colorada, nech aj dostanem aj americký pohľad na vec.

Hlásila som sa na 4 školy v dennej dochádzkovej vzdialenosti, ktoré robia aplikovanú matiku. Na dve z nich som sa bola pozrieť aj osobne a myslím, že práve to zavážilo ako ten spomínaný “dojem”, podľa ktorého si ma zapamätali – tá, čo si nás prišla osobne obzrieť (to nie je samozrejmé ani u Američanov, lebo sa často hlásia na školy v úplne inej časti krajiny).

Kým sme odišli na Vianoce na Slovensko, poslala som všetky prihlášky. Vo februári začali chodiť odpovede. Na New Jersey Institute of Technology, kde majú len aplikovanú matematiku (s teoretikmi spolupracujú, ale študovať ich posielajú na Rutgers University) sa venujú sa aj biomatematike a numerike, čomu by som sa chcela venovať aj ja. Sem ma zobrali aj so štipkom a ich ponuku som prijala. Stevens Institute of Technology, ktorý máme tu za rohom v Hobokene, je súkromná škola a zobrať ma síce zobrali, lenže štipendiá nedávajú a Teaching Assistantship som nedostala. Navyše ich matematický department nie je až taký dobrý ako na NJIT. Z New York University mi povedali, že na PhD ma nezoberú, ale radi ma privítajú ma Master’s štúdiu – čo pre mňa už nie je zaujímavé. Columbia sa ešte neozvala – ale už to nič neovplyvní.

Takže od septembra začínam na NJIT v Newarku. O dojmy z potvrdzovania povinných očkovaní, ktoré si škola (ale to by bolo v každej škole) vyžaduje, sa podelím nabudúce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.