Lietadlo pristálo na rieke

Včera poobede som sa cestou zo školy zastavila v Hobokene niečo vybaviť a dosť ma prekvapilo množstvo policajtov a krúžiacich helikoptér. Išla som sa pozrieť, čo sa deje (stačilo sa pobrať tam, kde bolo najviac ľudí a blikačiek – smerom k rieke) a tam som sa dozvedela, že vraj spadlo lietadlo. Napriek tomu, čo hovoria správy, sa mi zdá lepšie povedať núdzovo pristálo na rieke, lebo keby naozaj spadlo, nedopadlo by to tak dobre, ako v tomto prípade.

Čo sa vlastne stalo? Airbus so 150 ľuďmi na palube odštartoval z La Guardie (najmenšie z troch newyorských letísk), ale krátko po štarte sa zrazil s kŕdľom husí. Prestali fungovať obidva motory a piloti zistili, že na LaGuardiu sa vrátiť nemôžu, lebo nie sú dosť vysoko a na druhé najbližšie letisko (Teterboro, New Jersey) nedoletia. Preto sa kapitán rozhodol pre núdzové pristátie na rieke Hudson (medzi Manhattanom a New Jersey) 3 minúty po štarte.

Doteraz som si myslela, že to, čo letušky rozprávajú pred štarom o núdzovom pristátí na vode, je len formalita a že v praxi sa to nemôže podariť, ale toto ma presvedčilo o opaku. Kapitán (bývalý člen US Air Force) to perfektne zvládol a lietadlo dosadlo bruchom (pritom, keby sa najprv dotklo vody niektorým krídlom, tak by to vraj neprežil nikto). Ľudia vyšli cez núdzové východy – vačšina na krídla, ktoré boli tesne pod ľadovou vodou a pomaly sa potápali – často bez búnd, so žltými plávacími vestami na krku, pričom vonku bol najmrazivejší deň za posledné tri roky.

Našťastie na pomoc nemuseli čakať dlho, lebo kompy, ktoré premávajú medzi New Yorkom a New Jersey prerušili servis a prišli pre nich. Asi pol hodinu potom sa lietadlo začalo potápať. Neskôr ho dotiahli k jednému z newyorských mól. Malý zázrak, že sa nikomu nič nestalo.

Po prvom výdychu úľavy sa hneď začali ozývať hlasy, že každý z pasažierov bude o nejaký ten milión dolárov bohatší, keď sa po americky začnú súdiť s vládou, že nevydala povolenie strieľať husi, s letiskom, že posiela lietadlá tam, kde sú husi, s pilotom, že sa husiam nevyhol, že majú psychickú ujmu atď. Podľa mňa by hlavne všetci do jedného mali byť vďační, že sú vôbec nažive a že mali šťastie na skúseného a pohotového pilota.

Tu je ešte stránka, kde sa dajú sledovať trasy lietadiel, ktoré idú z/na La Guardiu. Hore treba zadať 15. január 15:26, speed normal a štart. Zelené lietadielko, ktoré sa objaví, je tento let.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.