Zapekaný karfiol

Tento recept je naozaj rodinný. Postupne sa vyvinul z receptu na francúzske zemiaky a dá sa robiť v rôznych obmenách.
 
 

2 stredne veľké karfioly (alebo jeden veľký a jedna menšia brokolica*)
1 kg zemiakov
2 kyslé smotany
5 vajec
1 šálka mlieka
soľ
čierne korenie
majoránka
oregano (nemusí byť)
2 lyžice hladkej múky
125 g masla
trošku strúhanky
údené mäso alebo klobása (nemusí byť)

Umyté zemiaky uvaríme v šupke. V inom hrnci v slanej vode uvaríme karfiol rozdelený na ružičky nie úplne do mäkka. V prípade, že máme aj brokolicu, varíme tak, aby karfiol bol zakrytý vodou a brokolica až nad tým (to preto, aby ostala aspoň trošku chrumkavá a bola viac naparená ako uvarená). Zatiaľ vymastíme a strúhankou vysypeme hlboký plech a nakrájame pripadné mäso/klobásu na kocky. Pripravíme nálev z jednej smotany, mlieka, vajíčok, korenia, múky, majoránky (štedro), oregana a soli.

Polovicu ošúpaných zemiakov pretlačíme alebo pokrájame na plech a posolíme. Ďalšia vrstva sú malé ružičky karfiolu/brokolice, potom mäso a na záver zvyšné zemiaky a znovu posoliť. Navrch nakrájame plátky masla (bez toho je výsledok dosť suchý) a zalejeme polovicou nálevu.

Pečieme vo vyhriatej rúre (200C) asi 20 minút, zalejeme druhou polovicou nálevu (nie je dobre vyliať ho tam celý pred pečením, lebo všetok stečie dolu, takto na dvakrát je “rozmiestnený rovnomernejšie”) a pečieme ešte 20 minút (do chrumkava). Podávame so smotanou.

*Mne osobne to až tak veľmi nechutilo, keď som použila iba brokolicu bez karfiolu, ale aj to je možnosť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.