18 mesiacov


Warning: Illegal string offset 'src' in /data/3/a/3a7e1bc0-13d6-4f23-9dab-d8a2a009ce43/jancigovci.com/web/public_html/wp-content/plugins/vipers-video-quicktags-migrator/vipers-video-quicktags-migrator.php on line 322

Kika má už rok a pol a keď sa tak pozerám jedným okom na ňu a druhým na fotky spred pol roka, je to veľký rozdiel. Už to naozaj nie je bábo.

Takže, čo má nové… ústa sa jej nezastavia. Opakuje všetko, čo počuje (ak jej poviete “Kecám”, s radosťou zopakuje aj to) – ale veľa slov už naozaj pozná a používa správne (vrátane takých ako umývačka, podbradník, kelímky, applesauce, … aj keď samozrejme vo svojej upravenej podobe), takže už dávno som ich prestala počítať. Na druhú stranu, niektoré má trochu pomýlené – hovorí auto, keď vidí autobus, kua (=mrkva) na akúkoľvek zeleninu v polievke a abuko (=jablko) na všetko guľaté, čo vytiahnem z chladničky (vrátane pomarančov a paradajok).

Dostala svoju prvú bábiku, ktorej dáva piť, ukladá ju spať, obúva jej svoje topánky a hovorí jej, že sa má postaviť…

Má veľmi rada banány, hrozno, chlieb, mlieko, cestoviny s červenou omáčkou a makové koláče…

A chodenie… pozrite si videá:

Minulý víkend nás prišla navštíviť fyzioterapeutka a vývojová špecialistka a po dvoch hodinách hrania sa s Kikou nám povedali to, čo sme vedeli aj sami. Jemná motorika, rečové schopnosti a porozumenie sú u Kiky kus popredu, ale pohybovo je na úrovni 10 mesačného dieťaťa. Že k nám budú chodiť pravidelne a pomáhať Kike učiť sa to, čo jej nejde. Možno si to len nahováram, ale zdá sa mi, že aj za ten týždeň odvtedy, čo tu boli, sa Kika zase trochu viac sama púšťa. Takže možno nakoniec tých stretnutí nebude treba veľa.

2 comments

  1. Ahoj Ivka, rada citam o vasich osudoch a pokrokoch, pekne o tom pises. Co sa Kikinho chodenia tyka, myslim si, ze priroda to ma dobre vymyslene. Kika je vacsia a tazsia ako deti v jej veku a aj pady pri chodeni mozu byt nebezpecnejsie. Mozno preto Kike priroda povedala, nech este chvilu neriskuje. Urcite by som ju netlacila do chodenia. To len v dnesnej uniformovanej dobe ma byt vsetko podla planu a presnych predpisov.
    Pri Ajke mi doktorka povedala, ze je omeskana, lebo sa (asi 7 mesacna) nevedela udrzat v sede. Sice sa stvornozky vybrala prec, ale to bolo podla tej doktorky zase priskoro. No a sama vies, ze Ajka nijako nezaostavala, len prehodila poradie…
    Ja som za posledne dva tyzdne (lebo som si to zacala kvoli Vam vsimat) pocula o 3 detoch, co zacali chodit neskoro po roku a pol a vsetky su v poriadku.
    Mozno Kika v jasliach zazila jedno neprijemne zuchnutie na zadok pri pokuse o chodenie a je dost chytra na to, aby sa z toho poucila. Skuste s nou lozit po preliezkach, plavat, proste najst aktivitu, ktora ju bavi a posilje obratnost a fyzicku zdatnost tam, kde je to Kike sympaticke. To chodenie pride, ked sa bude citit bezpecne.
    Ja viem, je to o nervy, ale ked tlacis na pilu, tak to ide horsie a moze to byt pre nu nebezpecne. Kludne vyuzite cas a jej ochotu na intelektualny rozvoj, ked zacne behat, bude mat na to menej casu:)

    1. Vdaka za komentar.
      Ale vyzera to, ze to co pisem zanechava trochu iny dojem, nez je skutocnost – ja si naozaj nemyslim, ze by Kika nebola v poriadku a nesnazim sa ani docielit, aby bolo vsetko “podla planu”. Len tak ako aj ja poznam dve deti, ktore zacali chodit dost neskoro, poznam ovela viac deti, ktore zacali chodit o kus skor. Takze sa mi zda prirodzene, je toto nieco, co si u Kiky vsimame a snazime sa ju v tom povzbudzovat. Nerobime to nasilu (nie je mi ani celkom jasne ako sa da niekoho donutit nasilu chodit) a nerobime to stale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.