Prečo ma stále trápi telesná autonómia?

Dnes začnem pekne zoširoka, definíciou. Chcem písať o autonómii vo filozofickom zmysle (a nie v “územnosprávnom”), takže autonómia v tomto článku znamená slobodu vôle. Telesná autonómia je potom sloboda rozhodovať o svojom tele. A každý človek má na ňu právo.

Z pohľadu zdravotnej starostlivosti dve hlavné “zložky” autonómie sú informovaný súhlas a právo odmietnuť. Informovaný súhlas znamená, že predtým, než sa čokoľvek bude diať, vám vysvetlia očakávané prognózy a možné komplikácie každej procedúry/liečby/operácie/… Vrátane ničnerobenia. Právo odmietnuť znamená, že si naozaj to ničnerobenie aj môžete vybrať. Príklad: máte rakovinu. Lekári ponúknu chemoterapiu, ktorá vám predĺži život o pár mesiacov, možno dokonca rokov, ale vypadajú vám vlasy, bude vám zle, budete slabí a náchylní na infekciu. Je vaše právo rozhodnúť sa chemoterapiu nepodstúpiť. Lekári vám ju nemôžu “nasilu” naordinovať, aj keď si myslia, že je to pre vás tá lepšia možnosť. Je to vaše telo a konečné rozhodnutie patrí vám.

Iný príklad: rodiaca žena. Lekár spraví nástrih hrádze, bez toho, aby dostal súhlas. Bez toho, aby vysvetlil, očakávané benefity a možné komplikácie. Bez toho, aby sa vôbec opýtal. V tomto prípade bola porušená telesná autonómia.

Iný príklad: mužská obriezka. Sú výnimky, ale zvyčajne sa robí pár dní po narodení. Chlapec nemôže dať ani informovaný súhlas a ani nedostane právo odmietnuť. Je porušená jeho telesná autonómia.

Toto je dôvod, prečo naša Kika doteraz nemá náušnice. Aj keď keby ste sa ma spýtali nejaký čas dozadu, nenaformulovala by som to takto. Ale pocitovo to tam bolo a je rovnaké. Je to možno “maličkosť”, ale stále je to (nepotrebný) zásah do jej tela, ohľadom ktorého sa by sa ona sama nemohla rozhodnúť.

A nekončí to lekárskymi zásahmi. Každý má právo odmietnuť, aby sa ho niekto druhý dotýkal. Súhlas? Napríklad ohľadom šteklenia, keď sa dieťa (alebo aj dospelý) súčasne smeje a kričí dosť, dosť, dosť? Z môjho pohľadu je odpoveď jasná – treba prestať.

Lenže aj keď mám v niektrých z týchto otázok (už) jasno, stále je veľa takých, kde nemám.

Výmena plienky. Mali sme obdobie, keď Kika začala kričať a zvíjať sa zakaždým, keď sme jej chceli vymeniť plienku. Podľa toho, čo som písala pred chvíľou, by sme ju mali nechať tak (a napíšem to aj explicitne, deti majú podľa mňa rovnaké právo na telesnú autonómiu ako ostatní ľudia). Nenechali sme. A nie raz. A urobila by som to znovu. A mrzí ma to.

Alebo očkovanie. Je to zásah do detského tela, na ktorý dieťa nedáva informovaný súhlas, nedostane možnosť odmietnuť (a v prípade, že sa dostavia vedľajšie účinky, musí s nimi žiť). Zasahovali sme. A nie raz. A urobíme to znovu. A mrzí ma to.

Dá sa na to pozerať tak, že súhlas a možnosť odmietnuť má rodič a ten robí predsa rozhodnutie v najlepšom záujme dieťaťa. Ale nie je to jeho/jej telo. Takže o čo je to iné ako ten príklad s rakovinou? Či už som “prijímateľ” – človek, ktorého autonómia bola porušená – alebo “odosielateľ”, ktorý ju porušuje, je to zlé. S “prijímateľom” môžem niečo spraviť (tá tehotná žena s nástrihom si na druhé tehotenstvo a pôrod vybrala poskytovateľa starostlivosti, ktorý telesnú autonómiu rešpektuje), ale čo s “odosielateľom”?

A nie je to len rečnícka otázka. Je to niečo, čo ma stále trápi. A to som sa nemusela (zatiaľ, našťastie!) rozhodovať o ničom “závažnom”, ako by bola napríklad taká rakovinová liečba dieťaťa… Má niekto podobné protichodné pocity? A ako sa s nimi vysporiadavate?

4 comments

  1. Dal by sa doplnit dalsi priklad – zvierata u veterinara. Tiez nevedia, co sa s nimi deje, mozno ani nesuhlasia, ale my spravime rozhodnutie za nich a liecime ich.

    K prikladu o vymene plienky: Tiez mame take obdobie, ze dvojrocny Gresko na vsetko hovori NIE. Ked sa niekam ponahlam, tak to spravime spolu s ockom nasilu s revom (ja sama nemam tolko sily na udrzanie). Ale ked sme doma, tak ho este chvilu necham a pockam, kym sa zacne hrat s autickami a potom nevnima okolie, je taky zaujaty hrou, ze ho v pohode mozem prebalit 🙂
    Nie som si ista, ci maju deti rovnake pravo na autonomiu ako ostatni ludia. Urcite je vsak vacsie ako sa vseobecne predpoklada.

    Matematicky vyjadrene:
    Dospely clovek – pravo na autonomiu 100%
    Dieta – pravo na autonomiu 50% – mozno podobne cislo sa vseobecne predpoklada
    Dieta – pravo na autonomiu 90% – mozno podla mna, teba a podobne

    Asi to pravo na autonomiu suvisi s tym, ze dietatu treba vysvetlit, co ideme robit a preco. A nie len ho nutit do niecoho a ono nevie, co sa okolo neho deje. Tych 10% som tam nechala preto, lebo sa moze stat, ze dieta sa rozhodne trucovat. To je normalne, dieta hlada hranice, skusa trpezlivost, testuje okolie. A vtedy treba rozhodnut nasilu, autoritativne, ukazat hranice.
    A to je tazke. Ja ako matka mam tie hranice ovela posunutejsie ako napr. moj manzel. Cize u mna je to mozno 90 %, u manzela mozno 70%.

    K prikladu o ockovani: Pochopila som to tak, ze davate ockovat. Neda mi nieco k tomu povedat. Gresko je plne ockovany, a az potom som sa zacala o tuto problematiku zaujimat a presvedcila som sa az tak, ze druhy Borko uz nebude ockovany vobec. Zaoberala si sa touto problematikou? Poznas argumenty, ktore su proti ockovaniu?
    Poznas stranky
    http://www.slobodavockovani.sk
    http://rizikaockovania.sk

    Je tam aj prispevok odo mna
    http://rizikaockovania.sk/sved/petra-infoziadosti.html

  2. Umyvanie zubov: aj ked uz boli dobre obdobia, teraz je to boj. Syn nema este ani 2 roky, este vysvetleniu uplne nerozumie. Je mi ho luto, ale este viac by mi ho bolo, keby musel k zubarovi..

    1. ano, je to zaujimave, aj u nas to ide v takych obdobiach – momentalna faza je super spolupraca pri umyvani pokial to je bez pasty

      len zatialco niektore veci su vcelku jednoznacne a mozno nie az take invazivne (zuby umyvat treba a viem, ze ich to neboli), s niektorymi mam problem (napr, ked “bolo treba” malemu spravit sterilny odber mocu zavedenim hadicky)… zistujem, ze toto je pre mna cim dalej tym citlivejsia tema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.