Krémová kuracia polievka s ryžou (chicken wild rice soup)

Keď som bola malá, mliečna polievka bola jedno z jedál, ktoré neprekročili prah mojich úst. Našťastie, u nás doma sa nevarievala a v školskej jedálni sa jej od druhého stupňa na základnej dalo v pohode vyhnúť (na prvom nás vychovávateľky kontrolovali a vyžadovalo to trochu kreativity). Preto ma mierne prekvapuje, že táto polievka mi celkom chutí (jediné, čo mi na nej vadí, je, že je dosť “ťažká”). Mišovi chutí veľmi.

Recept a “divá” ryža, ktorú obsahuje, pochádzajú z Minnesoty (Táňa, ďakujem).

4 mrkvy
4 zelerové “steblá” (stalk, anyone?)
1 liter kuracieho vývaru
1 liter vody
2 kuracie prsia
1 balíček long grain & wild rice with seasoning*
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
60g (= 1/2 cup) múky
110 g (= 1 stick) masla
470 ml (= 2 cups) sladkej smotany/heavy cream

Nakrájame mrkvu, zeler, kuracie prsia a dáme ich variť do kuracieho vývaru s vodou. Prisypeme tam aj balíček ryže. Keď je zelenina mäkká a mäso uvarené, urobíme zápražku (ha!): rozpustíme maslo, pridáme múku, soľ, čierne korenie. Za stáleho miešania vlejeme sladkú smotanu. Celé to pridáme do polievky, prevaríme a je to.

* Pár slov k ryži: už sa mi stalo, že som nemala takýto balíček, tak som namiesto toho použila zmes dlhozrnnej a divej ryže (bulk z whole foods) plus lyžicu vegety (v tom balíčku je totiž už aj korenie). Neviem, či sa dá divá ryža zohnať aj na Slovensku, ale ak nie, tak by som skúsila tých 130g normálenj ryže (plus vegetu).

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.