Cesnakové uzly (garlic knots)

Tieto som si zvykla kupovať ešte teplé v jednom talianskom bufete cestou z NJIT domov. Do školy už síce dávno nechodím, ale mlsný jazyk mi ostal a tento víkend som sa ich aj naučila robiť. Recept je prebratý odtiaľto. Z tohto množstva mi vyšlo 24 uzlov.

na cesto:
4 šálky (500g) múky
2 šálky teplej vody
¼ šálky olivového oleja
1 polievková lyžica sušeného droždia
1 polievková lyžica cukru
1 čajová lyžička soli

na potretie:
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 polievkové lyžice masla
6 strúčkov popučeného cesnaku
¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. V menšej vodu, olej, droždie a cukor. Potom vodnú zmes nalejeme do tej múčnej a miesime. Podľa potreby pridáme múku tak, aby výsledné cesto bolo zľahka lepkavé. Misu naolejujeme a cesto v nej necháme na teplom mieste kysnúť vzduchotesne zakryté, kým zdvojnásobí svoj objem (1-2 hodiny).

Dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na polovice. Každú najprv rukami roztiahneme na obdĺžnik hrúbky asi 1 cm, a potom nakrájame na 12 pásikov. Pásiky stočíme do uzlov a premiestnime na plechy. Tam ich zakryté necháme ešte kysnúť aspoň hodinu (opäť zhruba zdvojnásobia svoj objem) a potom pečieme v rúre dopredu vyhriatej na 200C/400F asi 12-15 minút.

Kým sa uzly pečú, v malom hrnci roztopíme maslo, pridáme olej, soľ a cesnak. Vypneme a pridáme petržlenovú vňať. Keď sa uzly upečú, tak ich ešte teplé natierame cesnakovou zmesou.

Najlepšie sú úplne čerstvé, ale dajú sa v pohode aj zmraziť, a potom zase zohriať.

Nemáte za čo.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.