Prezident Obama: “Keby som mal syna, vyzeral by ako Trayvon”

alebo rasizmus v roku 2012

Pred mesiacom (26. februára) na Floride George Zimmerman zastrelil Trayvona Martina. Pretože tento 17-ročný chlapec s kapucňou na hlave (mimochodom, pršalo) sa mu zdal podozrivý. Zimmerman doteraz nie je vo väzbe, napriek tomu, že Martin nikomu nič neurobil, nebol ozbrojený a od Zimmermana utekal. Zimmerman sa cítil ohrozený a to je podľa floridského “Stand your ground” práva dosť na sebaobranu, ktorá môže skončiť smrťou protivníka. Popri tom volal 911, kde oznamoval, že naháňa niekoho podozrivého a kúsok predtým, než vystrelil, povedal “fucking coons”.

Keď požiadali prezidenta Obamu o vyjadrenie, povedal toto:

Stručné zhrnutie – že musí byť opatrný vo svojich vyhláseniach, aby neovplyvňoval vyšetrovanie a že v prvom rade myslí na rodičov tohto chlapca. Že keby mal syna, tak ten by vyzeral ako Trayvon. A že všetci by sa mali zamyslieť, ako je možné, že sa takéto niečo mohlo stať.

Problém je v zákone, podľa ktorého vraj majú obyvatelia právo cítiť sa bezpečne. Prízvuk na slovo cítiť. Takže ozbrojený Zimmerman, od ktorého Martin utekal, sa necítil bezpečne, a preto ho zastrelil. A čo majú teraz povedať všetci čierni obyvatelia Floridy? Kedy sa oni budú môcť cítiť bezpečne? Keby čierny muž zastrelil bieleho/latino teenegera, bol by ešte stále na slobode?

Na záver ešte linka.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.