O železe

ŽelezoAby som sa nesťažovala len na deti a len abstraktne, tak dnes jedno konkrétne sťažovanie o železe.

Na gymnáziu som raz na vysvedčení mala samé jednotky a jednu trojku. Tá trojka bola z telesnej výchovy. Je pravda, že mi športy a fyzické aktivity nikdy nejako extra dobre nešli, ale pod tú trojku sa okrem mojej neohrabanosti a slabej výdrže podpísalo to, že som strávila skoro tri týždne v nemocnici, následne dva mesiace bez aktívnej účasti na telesnej výchove a prísny prístup telocvikára.

Do nemocnice ma zobrali krátko po vianociach po tom, ako som nevládala vyjsť na druhé poschodie u babičky a takmer odpadla. Vyblednutej mi zobrali krv a zistili, že hemoglobín, ktorý má byť u zdravých žien niekde medzi 120-150g/l, som mala okolo 60. Pár rokov som potom pravidelne chodila na hematológiu a jedla železné tabletky.

Fast forward, vysoká škola, chlap, hormonálna antikoncepcia. Tá okrem primárnej funkcie mala pre mňa aj dva priaznivé vedľajšie účinky – vyčistila mi pleť a zmiernila menštruáciu. Potom tehotenstvo, pôrod, kojenie, pár cyklov (z ktorých prvý bol brutálny), tehotenstvo, pôrod s nadmerným krvácaním, kojenie. A ďalšie silné menštruácie (okolo 200ml krvi mesačne). Nemohlo to skončiť inak, ako stále väčšou únavou. Keď sa mi už zadýchanej začala krútiť hlava na korčuliach na hrádzi, som sa konečne odhodlala ísť si zase raz nechať zobrať krv. Hemoglobín opäť v háji. Železo a návšteva gynekológa naordinované okamžite, hadička do žalúdka perspektívne (lebo problém vraj nemusí byť len v strácaní krvi ale aj v nedostatočnom vstrebávaní železa).

Ten gynekológ, to je historka sama o sebe, ale záver bol, že podľa jeho názoru sa to bez hormónov nespraví. Ja neochotne súhlasím, ale celé to trochu komplikuje fakt, že ešte stále kojím, takže ich výber bolo treba tomu prispôsobiť. Jednu várku som si nechala predpísať na skúšku. Výsledok?

Hormóny nezabrali. Menštruácia rovnako dlhá, rovnako silná. Zato železo sa prejavilo. Do schodov vybehnem, akurát z tých tabletiek mi nie je práve dobre, obzvlášť, keď si ich dám na lačno (starý zlatý Floradix, ktorý som brala v tehotenstve s Kubom). A okrem toho mám akné ako nikdy predtým – a to som naň vždy bola náchylná. Na tvári, na krku, na chrbte… (Máte šťastie, pri výbere ilustračného obrázku k tomuto článku zavážilo moje estetické cítenie a nad pleťovými sopkami tesne vyhrali železné tabletky.) Je pravda, že oproti takým 10 rokom dozadu, tento problém je dnes v mojom rebríčku pomerne nízko, ale aj tak je to nepríjemné. A je aj možné, že to je agresívna reakcia na niečo iné, ale tá korelácia je pomerne slušná.

Stále však nemám poriešenú príčinu. A tak to vyzerá na iné hormóny, akurát si musím predtým vyjasniť otázku Kubovho mlieka.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.