Mandarínkové rezy

Brácho mal včera narodeniny. Pri tej príležitosti sa u nás vyskytol a zaželal si nejaký experimentálny koláč. A tak som (s malými obmenami) vyskúšala mandarínkové rezy, ktoré som mala v bookmarks už skoro rok. (To okrem iného hovorí veľa aj o frekvencii, s ktorou sa u nás robia krémové koláče.) Myslím, že si ich ešte zopakujeme (možno aj skôr ako o rok).

na cesto:
5 vajec
150g cukru
250g polohrubej múky
120g mletých orechov
1 prášok do pečiva
150ml teplej vody

na krém:
2 vanilkové alebo smotanové pudingy
300-350ml mlieka
500g (plnotučného) tvarohu
150g práškového cukru
100g masla
2 malé mandarínkove kompóty

navrch:
2 šľahačky
2 stužovače šľahačky
2 polievkové lyžice práškového cukru
čokoláda na postrúhanie

Vymiešame žĺtka s cukrom, prilejeme teplú vodu a miešame ďalej. Potom orechy, znovu pomiešame, múku a prášok do pečiva, ďalšie miešanie a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Celé to vylejeme na papierom vystlaný (prípadne aj trochu vymastený) plech, rovnomerne rozotrieme a pečieme na 180C asi 20-25 minút (kým sa na špáratko zastoknuté do stredu už nelepí cesto). Necháme vychladnúť.

Medzitým zlejeme mandarínky, šťavu z nich doplníme do 400ml mliekom a dáme variť. V ďalších 100ml mlieka rozmiešame pudingy a vlejeme ich do hrnca, keď už je šťava s mliekom horúca. Za stáleho miešania uvaríme veľmi hustý puding. Necháme trochu vychladnúť.

Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo, aby sa tam roztopilo. Potom pridáme cukor a tvaroh, posledné prídu mandarínky – tie primiešame iba zľahka. Krému bude veľa a celý ho natrieme na orieškové cesto. Dáme do chladničky stuhnúť.

Pred podávaním ešte vyšľaháme šľahačku aj s cukrom a tužidlom a natrieme na krém. Tí, ktorým tak estetické cítenie káže, môžu ešte navrch nastrúhať čokoládu. A potom sa už len zalizujeme až po uši.

poznámka: Čo sa týka tvarohu, ja som veľký fanúšik toho hrudkovitého a pokiaľ mám na výber, tak kupujem iba taký. Ale zdá sa mi, že do tohto koláča by možno mohol byť lepší ten hladký. Na chuť je to asi jedno, ale ten krém by nevyzeral, ako keby sa práve zrazil.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.