Orechové rožteky (rugelach)

Dostala som reklamáciu. Napiekla som žĺtkové rezy a to je vraj jeden z tých mojich jednoduchých receptov-nereceptov, kde sa len všetko zmieša a je. Ja toto, samozrejme, považujem za plus, ale niektoré veci nevysvetlíš… Tak keď žĺtkové rezy došli (a mleté orechy ešte ostali), pustila som sa do experimentovania.

na cesto:
300g Hery
1 kyslá smotana
1/2 čajovej lyžičky soli
250g hladkej múky
200g polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
2 vajcia
70g cukru

na plnku:
kyslý lekvár (ríbezľový, drienkový, …)
250g mletých orechov
60g cukru
1 vanilkový cukor
150ml mlieka
10g masla
škorica (nemusí byť)
1 vajce na potretie

Na pracovnej ploche vymiesime cesto. Bude trochu pripomínať linecké, ale bude trochu viac lepkavé. Rozdelíme ho na 4 časti a dáme do chladničky odpočívať aspoň na hodinku, ale môže byť pokojne aj celý deň.

Pripravíme si plnku tak, že v miske vidličkou rozmiešame orechy, cukor, vanilkový cukor, mlieko a maslo.

Potom po jednom vyberáme a rozvaľkáme na približne kruhový tvar (s presnosťou to netreba veľmi preháňať, lebo to v konečnom dôsledku aj tak nebude vidieť). Natrieme lekvárom a naň natenko ešte štvrtinu orechovej plnky. V prípade záujmu môžeme posypať škoricou (alebo tú škoricu rovno primiešať do orechov). Potom rozkrojíme na 16 trojuholníkových častí (Kika hovorí: ako pizzu) a potom necháme svojho 4-ročného kuchtíka, aby zakrúcal slimáčikov – od vonkajšieho okraja po špic trojuholníka.

Ukladáme na papierom vystlaný plech tak, aby špic trojuholníka bol podľa možnosti naspodku. Potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180C približne 20 minút. Treba si to však odsledovať, lebo sa rýchlo pripečú.

Z tohto množstva ich vyjde 64. U nás vydržali menej ako 24 hodín (ale zase treba povedať, že sme tento víkend mali full house).

poznámky:

Tento recept vznikol tak, že som chcela vyskúšať recept na rugelach z mojej najnovšej kuchárskej knihy, ale musela som nejako zimprovizovať nedostatok cream cheese-u (v pôvodnom recepte ide do cesta iba 230g masla, 230g cream cheese, 2 šálky all-purpose flour a soľ a vyjdú z toho tri kolesá). A ešte zjednodušiť plnku. Lebo rozpúšťať lekvár? A potom z neho cediť malinové zrniečka? To by v mojej kuchyni neprešlo…

ostatné plnky – Fantázii sa medze nekladú. Dá sa použiť mak. Alebo nadrobno nakrájané sušené ovocie. Alebo nastrúhaná čokoláda. Alebo iba lekvár štedro posypaný škoricou. Alebo ľubovoľná kombnácia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.