Darček k Vianociam od MZ SR, alebo podporte, prosím, hromadnú pripmienku

Mimovládne organizácie Občan, demokracia a zodpovednosťPoradňa pre občianske a ľudské práva a Ženské kruhy, predkladajú hromadnú pripomienku k návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (zákon č. 578/2004 Z. z.), ktorý 10.decembra 2013 predložilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Navrhovaná novela ukladá poskytovateľom zdravotnej starostlivosti povinnosť oznámiť orgánom sociálnoprávnej ochrany detí odchod ženy z pôrodnice bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Táto novela by tak postihovala každú ženu a jej dieťa, ktorá by chcela opustiť zdravotnícke zariadenie bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, a to nielen bezprostredne po pôrode,  ale aj v priebehu nasledujúcich dní,  počas ktorých bude žene odporučené zotrvať v nemocnici.  Takáto novela predstavuje hrubý zásah do základných práv a slobôd každej ženy, ktorá na základe slobodného rozhodnutia uprednostní stráviť čas po pôrode so zdravým novorodencom vo svojom domácom prostredí a so svojimi blízkymi ľuďmi. Navrhovaná novela tak obmedzuje právo žien a ich narodených detí na ochranu súkromného a rodinného života a na poskytovanie zdravotnej starostlivosti na základe slobodného a informovaného súhlasu. Tým, že nepriamo núti ženy zotrvať v pôrodnici, je v tiež rozpore s ich právom na slobodu pohybu.

Navrhovaná právna úprava teda hrozbou intervencie štátnych orgánov starostlivosti o deti vytvára nátlak na ženy a núti ich podrobiť sa zdravotnej starostlivosti v prostredí a spôsobom, ako si ju neželajú. Je to v rozpore s právom žien slobodne sa rozhodovať o okolnostiach pôrodu (a logicky teda aj o zdravotnej starostlivosti bezprostredne nadväzujúcej na pôrod), ktoré potvrdil aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Zároveň je navrhovaná právna úprava diskriminačná voči ženám – keďže služby zdravotnej starostlivosti týkajúce sa pôrodov potrebujú výlučne ženy.

Zaujímavosťou je, že v Čechách sa v týchto dňoch pracuje na úprave pravidiel pre zdravotnícky personál, ako má postupovať v prípade žien, ktoré nechcú zotrvať so svojím zdravým novorodencom v nemocničnom zariadení odporúčaných 72 hodín. Takýto postup by bol namieste aj v SR – a namiesto zastrašovania žien by bolo potrebné vytvoriť mechanizmus, ako ženám prakticky umožniť možnosť voľby pri pôrode a zabezpečiť jej kvalitnú zdravotnú starostlivosť aj v domácom prostredí.

Podporte, prosím, hromadnú pripomienku k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Naším cieľom je, aby ženy mohli slobodne zvoliť okolnosti pôrodu, medzi ktoré platí aj rozhodnutie, kde strávi čas bezprostredne nadväzujúci na pôrod.

Pekne to napísala psychologička Hana Celušáková v článku Šestonedieľka horšia ako psychiatrický pacient?

Preto Vás prosím, podporte právo žien na slobodu pri rozhodovaní o zdravotnej starostlivosti po pôrode svojím podpisom tu. Ďakujeme.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.