Curaçao

Curaçao (miestni vyslovujú “kurasó”) je maličký ostrov na juhu Karibiku. Spolu s Arubou a Bonaire patrí do holandských Antíl. Je tak trochu v závetrí, takže sa mu vyhýbajú hurikány, ale stále tam fúka teplý suchý vietor. Klíma je preto iná, než akú sme stretli pri predchádzajúcich cestách do Karibiku. Je tam sucho, samé kaktusy, aloe vera, … palmy len tam, kde ich polievajú.

Ten modrý likér, ktorý vám možno napadne, keď sa povie Curaçao, je ochutený citrusovým ovocím, ktoré je potomkom dávno dovezených pomarančov. Nanešťastie, tým pomarančom sa miestne podmienky nepáčili natoľko, aby boli ochotné dozrieť. Takže síce narastú do pomarančovej veľkosti, ale ostanú zelené a trpké. Ale na drink sú fajn.

Mali sme požičané auto, takže sme skúšali rôzne pláže. Voda bola teplá, neskutočne priezračná a plná rybiek. A ľudí nebolo veľa. Takže paráda.

Hlavné mesto Willemstad je známe svojimi farebnými domčekmi a otváracím mostom. Na prechádzku fajn, ale sklamali nás reštaurácie. S našimi kobylkami, ktoré začnú cvrlikať, že sú hladné, zhruba 10 minút po tom, čo naposledy jedli, treba mať vždy nejakú predstavu, kde sa najbližšie dá zohnať nejaké jedlo. Centrum turistického mestečka sa nám zdalo dostatočnou istotou, ale pri prvej návšteve, o šiestej večer (dobre, bolo to v nedeľu), sme nenašli jedinú otvorenú reštauráciu. O dva dni neskôr, o piatej, sme našli dve. Slovom dve. Tak neviem. Chodili sme na čínu, občas si varili sami a užívali si mangá, avokáda a platany.

Takže kvôli jedlu sa neoplatí, ale kvôli vode určite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.