Kuracie curry

Vymenila som lekcie pečenia za lekcie varenia. Učila som našu susedku zo Sri Lanky, ako piecť cookies, brownies a osie hniezda. A ona mňa zase učila, ako spraviť ich omeletu a kuracie kari. Dostala som od nej aj všetky potrebné korenia (čili máme toľko, že mi pri našej spotrebe vydrží asi do konca života…), ale treba povedať, že recept mi upravila, aby sme ho prežili aj my, biele tváre. Takže naša (na srilanské pomery bejby) verzia:  

8-10 klinčekov
zrniečka z 8-10 (zelených) kardamónových toboliek
1/2 čajovej lyžičky štipľavej čili papriky
pol hrste tamarindových strukov (dá sa nahradiť paradajkami)
2-3 cm kúsok zázvoru
malá (červená) cibuľa
1/4 + 1/2 čajovej lyžičky turmeriku/kurkumy
1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
1/2 čajovej lyžičky škorice
3-4 strúčiky cesnaku
2 čajové lyžičky kari korenia
1 čajová lyžička soli
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 kg horných kuracích stehien s kosťami
1 konzerva (400ml) kokosového mlieka (nemusí byť)

Mäso umyjeme, posypeme 1/2 lyžičkou kurkumy, premiešame a necháme pol hodinu stáť. Ak máme tamarindové struky, tak ich namočíme do pol šálky teplej vody a tiež necháme pol hodinu stáť. 

Do malej panvice si pripravíme korenia: Ošúpeme a nastrúhame zázvor. Ošúpeme a nakrájame cibuľu. Ošúpeme a rozpučíme cesnak. Pridáme klinčeky, kardamónové zrniečka, štipľavú papriku, 1/4 lyžičky kurkumy, čierne korenie, škoricu, kari korenie, soľ. Zalejeme to tmavou tekutinou (~ 2 polievkové lyžice) z vylúhovaných tamarindových strukov (struky vyhodíme). Pokiaľ nemáme struky, neskôr (keď budeme podlievať mäso) pridáme jednu na kocky nakrájanú paradajku. Pridáme olej a dáme variť. Miešame a opekáme asi 10 minút, kým sa korenie nezačne prichytávať.

Opečené korenie zalejeme šálkou vody a zmesou podlejeme mäso. Necháme zakryté bublať asi 30 minút (podľa potreby pridáme vodu). Na záver príde ešte kokosové mlieko. 

Poznámky:

  • Kari podávame s ryžou alebo naanom, ale keď som ho teraz robila doma, mali sme k nemu slovenské zemiakové lokše. S nimi boli deti ochotné jesť aj štipľavé…
  • V tomto recepte mi chýba zelenina. Takže nabudúce skúsim ku koncu pridať ešte nakrájanú zelenú papriku, limetku (tú si pamätám z Malajzie), možno mrkvu, karfiol, bambusové klíčky…   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.