Putinova koncová hra

Pred dvoma rokmi som sa bála, čo sa valí na svet. Pandémia bola dosť zlá. Lenže keď som sa po dvoch rokoch začínala tešiť, že už je vidno svetlo na konci tunela, že už budeme sledovať iné správy, tak sa ukázalo, že si naozaj treba dávať pozor na to, čo si prajeme. Splnilo sa to, máme iné správy (rýchle správy, dokonca výrazne viac signálu ako šumu než zvyčajne), iné problémy, akurát že… také, aké sme rozhodne nechceli mať.   
 
Putin útočí na Ukrajinu. To, že vojna je pokračovanie politiky, ale inými prostriedkami, platí dnes tak, ako v minulosti. Putin niečo chce. A to niečo je (v prvom kole) Ukrajina.
 
Odhadnúť sa ho snažia pomazanejšie hlavy, toto nie je pokus o súvislú a ucelenú analýzu, ale triedenie si nesúvislých myšlienok s nádejou, že keď budú vonku, možno vnútri budem mať trochu väčší pokoj. 
 
– Keby Ukrajina sľúbila, že sa nebude uchádzať o členstvo v NATO, sľúbil/podpísal by jej Putin, že v budúcnosti už nezaútočí? Ak áno, uverila by? V aktuálnej situácii sú podľa mňa odpovede nie a nie. Vyzerá, že Putin Ukrajinu berie nielen ako zámienku, ale aj osobne a Ukrajina po predošlých skúsenostiach nemá dôvod mu nejako veľmi veriť.  
 
– Putinova taktika mi príde trochu divná. “Málo” sa bombardovalo (našťastie!). Ak tomu správne rozumiem, tak bomby zhadzovali viac menej na začiatku útoku minulý týždeň a potom začalo postupovať pozemné vojsko. Nie som vojnová strategička, ale kebyže chcem niečo naozaj dobyť, tak nepošlem tam na začiatok veľa lietadiel a až potom pozemnú armádu? Nepravdepodobné, že by ich nemal. Nechce príliš veľa civilných obetí? Iný dôvod?
 
– Ukrajina zatiaľ v rámci možností drží (našťastie!). Ale z veľkej časti je to asi dôsledok toho, že presun armády a podpornej logistiky po zemi nejaký čas trvá. To sa môže čoskoro zmeniť. Aj keď odhodlaní, aj keď na domácej pôde, ale predsalen zväčša civilisti budú čeliť veľkým počtom… 
 
– Sankcie… rozoberala som to s Mišom, aj s bratom, aj tak stále nie úplne rozumiem. Kým Európa nie je pripravená vzdať sa ruského plynu a ropy (a to asi nie sme, či?), tak za to bude treba platiť. A to asi nie v rubľoch. A asi si nebudeme môcť vyberať cenu. A asi to nebudeme môcť posielať SWIFTom do ruských bánk… A že zatlačíme na oligarchov a tí potom na Putina? Nemyslím, že by ich nejako ochotne počúval… V každom prípade, toto vyzerá byť taká jednorazová karta. Asi sa už ekonomické nátlaky používali aj v inách vojnách, ale asi nie v takýchto rozmeroch, ako vpodstate “finančné zbrane”. V budúcnosti sa ostatní možno lepšie na to pripravia (napr. Čína, predtým, ako pôjde na Taiwan.)
 
– Hypoteticky (ale s nádejou), kebyže sa teraz hneď Putinovi stalo niečo veľmi nepríjemné a zrazu by nebol (oligarchovia pošlú veľký balík neoznačených bankoviek nejakému šikovnému spriatelenému bodyguardovi?), čo by sa dialo ďalej? Ako veľmi je toto celé one-man show? Na (z)organizovanie vojny treba hore celkom dosť nie príliš neschopných ľudí (toto už asi z veľkej časti nie sú tí oligarchovia). Keby boli všetci proti, aj tak by ju Putinovi zorganizovali? Keby zmizol, bolo by ich dosť proti, aby ju zastavili a nesnažili sa ju “dotiahnuť”?
 
– Keď sa mu nič smrteľné nestane, nemala by Ukrajina (a spolu s ňou aj ostatní) uvažovať aj nad takými nechutnými myšlienkami, ako mu umožniť “neponížený odísť”? Neviem, čo by to malo byť. Ale v jeho svete teraz už asi nie je možnosť stiahnuť sa z Ukrajiny. Buď vyhrá alebo sa o to neprestane snažiť. A keď nemá čo stratiť, je nebezpečnejší. Dnešná vyhrážka jadrovými zbraňami išla presne týmto smerom. Áno, s teroristami sa nevyjednáva, ale prežitie sveta môže byť krehkejšie, než si myslíme…  
 
– V Bielorusku si dnes odhlasovali, že k nim môže Putin doviezť jadrové zbrane… Tipy, kedy sa tak stane? Oproti minulému štvrtku, kedy sa invázia začala, sa mi zdá, že sa zväčšili pravdepodobnosti oboch extremálnych výsledkov. Na jednej strane to môže dopadnúť fakt zle. (Jódové tabletky sa pred pár dňami na Amazone ešte dali kúpiť, dnes už ukazujú vypredané…)
 
– Na druhú stranu, pomáha veľa krajín (keď už sa niekomu podarí naštvať Švédsko tak, že pošle protivníkovi 5000 protitankových striel, to o niečom svedčí), ľudia na Slovensku pomáhajú utečencom, spoločný nepriateľ zjednotí aj tých, ktorí predtým nevedeli nájsť spoločnú reč. Aj v Rusku sú protesty a aj keď historicky demonštrácie v Rusku doteraz nič prevratné nepriniesli (pun intended), možno toto bude ten prvýkrát. Keby to dopadlo tak, že Rusi zvrhnú Putina a spol a nová vláda odvolá zvyšky armády, s ktorými si Ukrajina dovtedy neporadí, to by bol parádny výsledok. Minulý štvrtok by som povedala, že prakticky nulová šanca. Teraz si myslím, že je stále zúfalo malá, ale predsalen väčšia.  
 
Tak neviem. Čo je teda Putinova koncová hra? A čo je stredná cesta medzi tými dvoma extremálnymi možnosťami? 
 
 
(obrázok mám od jedného študenta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.