Americká verzia slovenskej bublaniny

Tento koláč som robila prvýkrát, keď sme išli do Brooklynu za kamarátmi na piknik. Stretol sa s úspechom a okrem malého kúsku, čo ostal doma, lebo sa už nezmestil do krabice, sa tam aj celý zjedol. A tak keď som teraz drahému zahlásila (po minulotýždňových brownies z krabice a týždňa predtým úplne bez koláča … kvôli fofrom do školy), že nech si teda povie, aký koláč chce, vybral si tento.

Je to vlastne taká americká verzia slovenskej bublaniny a aj keď tu píšem ako som ju piekla s broskyňovým kompótom, rovnako dobre tam môže ísť aj iný kompót alebo čerstvé ovocie.

4 vajcia
1 a 1/2 šálky krupicového cukru
150g masla
3 šálky múky (zmes hladkej a polohrubej)
1 čl soli
1 prášok do pečiva
1/2 šálky pomarančového džúsu
1 vanilkový cukor
poriadne veľký broskyňový kompót
1/2 šálky nasekaných orechov (môžu, ale nemusia byť)
1/4 šálky krupicového cukru
2 čl mletej škorice

Vymiešame vajíčka a cukor až do peny a pridáme maslo. V inej miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.  Túto zmes na striedačku s pomarančovým džúsom vmiešavame do sladkej vajíčkovej zmesi.  Nakoniec pridáme vanilku. V miske od múky zmiešame ovocie so 1/4 šálkou cukru a škoricou (sem idú aj orechy, ak sa ich rozhodneme použiť). Vymastíme a múkou vysypeme plech a vylejeme naň väčšiu polovicu cesta.  Na to naukladáme kompót a zalejeme zvyšným cestom. Nevadí, ak to nepokryje celé a nevyzerá to veľmi pôvabne, to sa vylepší kysnutím v rúre. Tú treba vyhriať na 180°C a pečieme 50-60 minút (do zlatista, keď sa už cesto nelepí na špáratko).

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.