10 vecí, ktoré mám na Tebe najradšej (Kika, 2 a 3/4)

hlášky, ktoré hovoríš – krtečko, toto je perfektná piškótka, Kika je v balíku (= zabalená v uteráku po kúpaní)… Už si ich naozaj musím zapisovať, lebo ich rýchlo zabúdam a je to veľká škoda.

výslovnosť – Už to nie je len baby talk, lebo používaš aj “veľké slová”, ale stále je to ešte veľmi detské a nejdú Ti niektoré hlásky (hlavne l a r), čo v kombinácii znamená úžasnú výslovnosť. Keď sa k tomu pridajú občasné anglické slová, je to veľká zábava počúvať Tvoj svojský prízvuk. (tam su bauony, idem intu d bed…)

oči – Si krásna. Nechcem, aby si sa tým nejako extra zaoberala alebo tomu prikladala nejakú váhu a snažím sa neobdivovať Tvoje črty zakaždým, keď sa na Teba pozriem, ale si jednoducho krásna. A najviac vynikajú Tvoje oči. Veľké, hnedé, mäkkučké.

zaujíma Ťa, ako všetko funguje – kam ide obsah záchodu po spláchnutí, čo vezie ten kamión, ako rastú tie paličky, čo sú na zemi pod stromami, kde býva veverička, kam odišiel sneh, kedy bude jar… Veľa si pamätáš a dávaš si veci do súvislostí. Myslím, že ma tak skoro neprestane fascinovať sledovať, ako sa učíš. (Jáj, najnovšia mánia, “upratovanie” – zoradiť pastelky podľa veľkosti alebo zarovnávať domino.)

začala si spievať – Donedávna to boli len riekanky, ale v poslednej dobe občas počujeme aj melódie. Dúfam, že sa nenecháš odradiť mojím hudobným hluchom a chabými ukážkami spievania a budeš v tom pokračovať.

niekedy naozaj pomáhaš – A tu myslím pomáhaš a nie ‘pomáhaš’. Poupratuješ topánky alebo pozbieraš, čo treba. Tlačíš Kuba v kočíku na prechádzke, odnášaš poskladané prádlo tam, kam patrí. Vyberáš v obchode potraviny, ktoré už poznáš.

nezáleží Ti na tom, čo si o Tebe myslia ostatní – Toto nech Ti vydrží, čo najdlhšie. Neskazenosť, žiadna sebacenzúra, veľmi Ti to závidím.

veľké emócie – Toto je opak tých spomínaných meltdowns. Všetky Tvoje pocity sú akoby zveličené, nielen frustrácia, hnev a vzdor, ktoré nám dosť lezú na nervy, ale aj radosť a zábava, výbuchy prítulnosti a láska.

to, ako Ťa potešia úplne jednoduché veci – Napríklad nožničky + reklamné letáky = zábava na 30 minút.

začala si si vymýšľať – Výlety, na ktoré chodia Tvoje hračky, čo tam robia, čo jedia. Kniha na hlave je klobúk. Strúhatko nastoknuté na ceruzke stetoskop, ktorým treba popočúvať, či sú všetci zdraví…

veľká sestra – Občas sa parádne hráš s Kubom. A aj keď sa s ním priamo nehráš, tak mu často donesieš niečo na hranie. Keď začuješ, že sa zobudil, tak ho hneď ideš skontrolovať. Minule si mi síce povedala, že Kubka dáme nejakej tete (teraz k nám chodia všeliake tety a ujovia nakupovať), ale keď som sa spýtala, že akej tete, tak si povedala, že nedáme a zoberieme si ho so sebou lietadlom za babkou.

(ostatné články z tejto série)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.