Brokolicovo-smotanové pesto

Hovorí sa tomu evolúcia a prirodzený výber a vedel to už Darwin. Tento recept vznikol skrížením hrachového pesta a cesnakových cestovín s brokolicou. Do toho ešte trochu šľahačkovej smotany a je dokonalý. (Aspoň podľa drobcov – obidvaja zjedli po dve porcie.)

dve malé brokolicové hlavy (asi 1/2kg)
1 balenie cestovín (môžu byť hocijaké, najlepšie celozrnné, nám sa deti dobre kŕmia vrtuľami – fusilli)
1 polievková lyžica masla
1 polievková lyžica olivového oleja
1 malá cibuľa
2-3 strúčky cesnaku
1/2 čajovej lyžičky soli
1 šľahačková smotana
tvrdý syr na strúhanie

Brokolicu umyjeme a nohy ošúpeme škrabkou na zemiaky. To preto, že použiť sa dá celá brokolica, nielen ružičky, ale šupka je tvrdá, lepšie to chutí bez nej a škrabkou na zemiaky (ktorú inak používam aj na mrkvu a petržlen) to ide výrazne lepšie ako nožíkom. Potom nohy nakrájame na kocky a hlavu rozdelíme na ružičky.

Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu a brokolicové kúsky v nej povaríme asi 5 minút – aby boli trochu mäkké, ale nie rozvarené. Potom ich vylovíme sitkom a v tej istej vode uvaríme cestoviny.

Na panvici roztopíme maslo, pridáme olej a speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnak rozotretý so soľou, brokolicové kúsky a opekáme pár minút. Prilejeme šľahačku, premiešame a vypneme. Celý obsah panvice potom vlejeme do mixéra (ak sa nezmestí naraz, tak na viackrát) a trochu rozmixujeme – aby to bolo na jemno, ale nie úplne na kašu.

Premiešame s cestovinami, podľa chuti dosolíme a podávame s nastrúhaným syrom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.