Brusnicovo-citrónový koláč

Brusnicový okrúhly koláč na deň vďakyvzdania bol fajn, len ho bolo málo. Ale brusníc bolo našťastie dosť, takže som skúsila ešte jeden iný. Tento je kyslý, ale takým dobrým spôsobom. 

na brusnicovú vrstvu:
1 balík/350g čerstvých alebo mrazených brusníc
3/4 šálky/150g krupicového cukru
nastrúhaná kôra z 2 alebo 3 citrónov

na cesto:
1 a 1/2 šálky/190g múky
1/3 šálky/65g krupicového cukru
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
1 a 1/2 stick/170g roztopeného masla 

na citrónovú vrstvu:
1 šálka/200g krupicového cukru
1/4 šálky/30g múky
štipka soli
3 vajcia
šťava z 2 alebo 3 citrónov (asi 1/2 šálky)

Uvaríme brusnice s cukrom, 3 polievkovými lyžicami vody a citrónovou kôrou na taký lekvár – asi 10 minút. Necháme chladnúť. Vystelieme plech papierom na pečenie. V mise zmiesime všetky prísady na cesto a prstami rovnomerne roztlačíme na plech. Pečieme na 350F/180C 17-20 minút, kým nezačne zľahka hnednúť na okrajoch.  

Kým sa cesto pečie, pripravíme citrónovú vrstvu. Premiešame cukor s múkou a soľou. Zľahka vmiešame vajíčka. Pridáme citrónovú šťavu a opäť miešame len koľko najmenej treba, aby sa všetko spojilo. 

Na upečené cesto natrieme brusnicovú zmes a potom navrch opatrne nalejeme citrónovú tak, aby vznikli dve vrstvy. Plech vrátime do rúry a pečieme ešte približne 20 minút, kým citrónová vrstva nestuhne. Najskôr necháme vychladnúť vonku a potom dáme plech do chladničky aspoň na 2 hodiny. Krájame stuhnuté. 

pozn.: Ten koláč na obrázku je z dvojnásobnej dávky. Skoro mi vytiekol z plechu. Nabudúce spravím predsalen iba z jednej dávky a dám ho do hlbšieho plechu s polovičnou plochou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.