Brusnicový koláč (tart)

Nuž, Thanksgiving… Zákusok po moriakovej večeri vraj má byť pumpkin pie. Problém je v tom, že ani mne, ani deťom nechutí. Možno sme ešte nejedli dobrý pumpkin pie a niekedy zmeníme názor, ale zatiaľ bolo treba na deň vďakyvzdania vymyslieť iný koláč. Ukázalo sa, že susedka tiež nemá rada tekvicový a že na Thanksgiving robí tento. Brusnice zneli sľubne, tak sme vyskúšali.

na cesto:
1 a 1⁄4 šálky/180g mletých orechov
1 šálka/125g múky
1⁄4 čajovej lyžičky soli
1⁄2 šálky/110g cukru
6 polievkových lyžíc/90g masla

na brusnicovú plnku:
1 balík/340g brusníc
1 šálka/220g cukru
kôra a šťava z 1 pomaranča (asi 1/2 šálky)
1 stick/110g masla
2 vajcia + 2 žĺtky

Vymiešame maslo s cukrom, pridáme orechy, múku a soľ. Ak je zmes príliš drobivá, pridáme ešte trošku studenej vody. Prstami cesto uťapkáme do okrúhlej formy (~25cm) a popicháme vidličkou. Dáme do mraziaka aspoň na 30 minút (ale pokojne aj na pár dní).

Zohrejeme rúru na 350F/180C a vychladené cesto pečieme približne 15 min, kým nebude svetlohnedé. Kým sa cesto pečie a chladne, pripravíme brusnicovú plnku. Do malého hrnca dáme brusnice, cukor, pomarančovú kôru a šťavu. Varíme na miernom ohni, až kým brusnice nepopraskajú a nezmäknú na taký lekvár (~10 min). Kým je to ešte teplé, vložíme maslo a necháme rozpustiť. 

V mise trochu rozšľaháme vajíčka a žĺtka a postupne vmiešame brusnicovú zmes. Vrátime všetko do hrnca a varíme ešte ďalších zhruba 10 minút na miernom ohni, kým zhustne a začne bublať. Necháme vychladnúť. Nalejeme na upečené cesto a zarovnáme. Pečieme na 350F/180C ešte 10 minút. 

pozn.: V pôvodnom recepte je, že uvarené brusnice treba rozmixovať a prepasírovať cez jemné sitko, aby sme dostali hladkú tekutinu. Ja som nemala mixér a nechcelo sa mi špiniť sitko (a vyhadzovať to, čo by ostalo). Tak som ich len popučila a nechala tak. Esteticky to síce nie je úplne ono, ale chuťovo žiadna ujma. Tie pekne hladké koláče na poslednom obrázku sú susedkine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.