Vianočné medovníčky

Niekto z Kikinej škôlky nás asi sleduje. Lebo sa mi zdalo, že s Mikulášom prišiel aj čas medovníkov, a tak som v piatok večer zamiesila a cez víkend sme piekli. Teraz mám v špajzi plnú krabicu a som zvedavá, či vydržia do Vianoc.

Ale dnes na odchode zo škôlky som si prečítala plagátik, že máme doniesť vzorky medovníkov, čo sme spolu napiekli, na vianočnú besiedku, ktorá bude o týždeň. Ako na nás prišli, netuším.

na medovníčky:
900g hladkej múky
6 vajec
400g cukru
250g medu
1 kypriaci prášok do perníka
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
perníkové korenie
1 vajce na potieranie

na cukrovú polevu:
1 bielko
sťava z pol citróna alebo limetky
práškový cukor

Ak je med scukornatený, dáme fľašku (iba sklenenú, plastové radšej nie) do vodného kúpeľa a na miernom ohni ho necháme roztopiť. Vymiešame vajcia s medom, pridáme cukor. Potom aj korenie, múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Vypracujeme hladké cesto a ak je príliš lepkavé, pridáme ešte trochu múky. Necháme ho odležať v chladničke aspoň 24 hodín.

Rozdelíme na 4 časti a po jednej vaľkáme na približne 4 mm. Vaľká sa ťažko kvôli stuhnutému medu, ale nemalo by sa ani lepiť, ani trhať. Potom vykrajujeme, čo nás napadne, a ukladáme na papierom vystlaný plech. Zbytky z každého vykrajovania dáme naspäť do chladničky a vymiesime a vyvaľkáme až spolu na záver. To preto, aby v ceste neboli postupne kúsky, ktoré boli vaľkané už veľakrát – tie bývajú viac múčne a hutnejšie. Povykrajované medovníčky na plechu potrieme rozmiešaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180C asi 10 minút, kým nie sú nafúknuté a krásne hnedé. Necháme vychladnúť.

Polevu na zdobenie pripravíme tak, že najprv vyžmýkame citrón alebo limetku, ale dáme si pozor, aby išla iba šťava a nie dužina (tá bude lepšia v čaji a nebude upchávať dierku na zdobiacom sáčku). Pridáme bielko a postupne vmiešavame preosiaty práškový cukor, kým poleva nezhustne. Ťažko povedať, koľko presne bude treba cukru, lebo záleží, aký veľký bol citrón a vajce, skôr sa treba sústrediť na výslednú konzistenciu – tá by mala byť pomerne hustá, ale stále ťahavá.

Potom zoberieme čistý mikroténový sáčok a nožničkami na nechty z neho odstrihneme rožtek. Strihajte menej, než sa vám bude zdať, že treba, naozaj stačí málo. Do sáčku štedro naložíme polevu a vybláznime sa pri zdobení (kto nájde rádioaktívny medovníček?). Keď poleva zaschne, naukladáme ich do krabice a dúfame, že vydržia do Vianoc.

poznámky:

– Keď som si tento recept pýtala od mamy, keď som bola prvýkrát v Amerike na výmennom pobyte na strednej škole a chcela som si nejako pripomenúť slovenské Vianoce, tak som si ho poznačila takto, ale mám podozrenie, že to sú dve dávky. Medovníkov z nich bude dosť – asi 7 plechov. Ak sa vám to zdá príliš veľa, dajte polovicu.

– Dá sa kúpiť balíček korenia do perníka. Obsahuje škoricu, koriander, nové korenie, badián, klinček, aníz, fenikel a muškátový oriešok. Môžete si ho samozrejme namiešať aj sami. A ak náhodou zabudnete kúpiť, či už zmes alebo jednotlivé korenia, tak môžete situáciu zachraňovať tak ako ja tento rok lyžičkou mletej škorice a mletím klinčekov (pôvodne myslených na varené víno) na starom drevenom mlynčeku. V tom prípade však treba mať aspoň ten kypriaci prášok do perníka (nielen obyčajný), lebo ten v sebe aspoň trošku korenia má.

– Podobne aj zdobenie. Ak sa vám nechce miešať a potom zdobiť sáčkom, dajú sa kúpiť tuby s už pripravenou (aj farebnou) polevou. Ja som jedny kúpila, lebo sa mi zdalo, že pre Kiku to možno bude jednoduchšie. Aj sa s nimi chvíľu pasovala, ale čím menej v nich bolo polevy, tým ťažšie išla von a nakoniec aj tak vyhrala doma robená poleva v sáčku.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.