Mačacie oči (linecké kolieska)

Spolu s medovníčkami, bývali toto u nás najtradičnejšie vianočné koláčiky. A neboli to žiadne linecké kolieska, vždy len mačacie oči. Ale oficiálne – ako tvrdí Medzinárodná kuchárka, odkiaľ je recept – sú to vanilice (a pochádzajú zo Srbska).

375g Hery
750g polohrubej múky
3 vajcia
6 polievkových lyžíc cukru
1 prášok do pečiva
1 citrón
práškový cukor
1-2 balíčky vanilkového cukru
šípkový alebo drienkový lekvár

Zoberieme zmäknutú Heru, múku, vajcia, 6 lyžíc cukru, prášok do pečiva a šťavu z citróna a vymiesime hladké linecké cesto. Necháme ho chvíľu v chladničke, potom vyvaľkáme a vykrajujeme. Kolieska potom ukladáme na papierom vystlaný plech. Ideálne by tých deravých a nederavých malo byť rovnako veľa, ale ja nerátam. Robím na striedačku jeden plech plných koliesok, jeden plech deravých a na konci od oka tak pol na pol s tým, že to trochu preženiem smerom k tým plným – predsalen dve plné kolieska s spájajú lepšie ako dve deravé. Pečieme na 180C do ružovo-zlatista (asi 10 minút, treba ich strážiť). Necháme vychladnúť.

Potom do hlbokého taniera dáme práškový cukor (radšej viac ako menej, nech sa dobre obaľuje, hospodárske prebytky sa dajú vždy použiť do iného pečenia) a zmiešame ho s vanilkovým. Plné kolieska natierame lekvárom, prilepíme deravé a obalíme v cukre.

poznámky:

– V originál recepte sa píše maslo alebo masť. Tou masťou si nie som úplne istá, ale ak by ste náhodou išli touto cestou, tak tej stačí menej.

– Kolieska sme zvykli zliepať šípkovým lekvárom, ten je na ne úplne najlepší. Ale až na výnimku minulý rok, keď sa môjmu bratovi podarilo jednu fľašku vybartrovať za IT služby, sme sa k šípkovému lekváru v poslednej dobe akosi nedostali. Takže bolo treba vybrať náhradu a vyšiel mi z toho starostlivo odložený drienkový lekvár, ktorý som v lete dostala od manžela sestry muža mamy (= svokra mojej švagrinej). Pokojne si to nakreslite, ja počkám. Ak takú nemáte, vrelo odporúčam si zaobstarať.

– Toto sú množstvá na 1 a pol dávky (oproti pôvodnému receptu). Menej sa neoplatí.

– A ešte k vykrajovaniu. Toto je prvý raz, čo som použila ozajstné vykrajovátka. Predtým som zvykla jednoducho vybrať pohár vhodnej veľkosti a dierku robiť náprstkom. A keď sa mi nechcelo dierkovať, tak som namiesto toho lepila navrch polovice vlašských orechov. Ale také koliesko tento rok nemáme ani jedno, lebo som sa vytešova z nových formičiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.