Iba trošku???

Tento článok som už trikrát začala a trikrát zase zmazala, lebo dnes ma akosi slová neposlúchajú. Takže štvrtý pokus už bez mazania, uvidíme, čo z toho bude. Chcela by som to totiž napísať citlivo a napriek tomu mi z prstov ide hnus…

Som si dnes v novinách prečítala tento článok. Voľne citujem:

Americká asociácia detských lekárov zmenila svoj dlhodobý postoj k ženskej obriezke, ktorá sa vykonáva v niektorých afrických a ázijských krajinách. Teraz navrhujú, aby americkí doktori mohli vykonávať ceremoniálny “zárez” na dievčenských genitáliách, ak by to zabránilo tomu, aby ich rodiča poslali za more na plnú obriezku.

Bioetická komisia asociácie vydala minulý týždeň stanovisko, že niektorí doktori sa vyjadrili, že súčasný zákon, ktorý hovorí, že akýkoľvek zákrok na dievčenských pohlavných orgánoch, ktorý nie je zo zdravotného hľadiska potrebný, je v USA kriminálny čin, má ako dôsledok to, že niektoré rodiny berú svoje dcéry do iných krajín, aby ich tam podrobili takémuto zmrzačeniu.

Áno, treba rešpektovať iné kultúry. Ale do takej miery, aby lekár, ktorý prisahal, že vedome neublíži, vykonal zákrok, ktorý nielenže nie je potrebný, nepomôže, porušuje základné ľudské právo na telesnú autonómiu a môže spôsobiť problémy v sexuálnom živote a tehotenstve?

Intact AmericaDôvod, že je lepšie urobiť to tu, sterilnými nástrojmi, v oveľa menšom rozsahu, ako nechať rodičov poslať dievčatá do svojej domovskej krajiny, kde to bude omnoho horšie, sa mi zdá pochybný. Ako hovorí Georganne Chapin z Intact America (organizácia, ktorá sa snaží lobovať hlavne proti mužskej obriezke): “Sú krajiny, kde je dovolené biť manželky, kde je dovolené otroctvo a zneužívanie detí, ale my nedovoľujeme tieto praktiky v našej krajine. …nenecháme ľudí trošku biť manželky, z dôvodu, že by to robili aj tak…”

Jedným z dôvodov, prečo takýto návrh vôbec môže uzrieť svetlo sveta, je podľa mňa to, že už tu je “precedens”. Polovica bábätiek, ktoré sa tu narodia, môžu legálne podstúpiť obriezku a 60% z nich ju aj podstúpi. Ani zďaleka nie všetci z náboženských dôvodov – samozrejme, bez ich súhlasu, iba so súhlasom rodičov. (Tu si môžete pozrieť, ako taká obriezka vyzerá, ale varovanie – nie je to pekný pohľad. A tu je video, ktoré sa snaží byť vtipné, na ktorom by síce rodičia zvažujúci obriezku nemali zakladať svoje rozhodnutia, ale mali vidieť aj tak a tiež varovanie – ani obraz ani zvuk nie je vhodný na pozeranie v práci alebo v spoločnosti detí).

Takže namiesto toho, aby sme znižovali počty obrezaných detí-chlapcov (aspoň do tej miery, že nech sa sami rozhodnú, keď vyrastú, či takýto zákrok chcú alebo nie), tak ich budeme zvyšovať tým, že začneme obzerávať dievčatá?? Prečo nemôžme aj jedných aj druhých nechať takých, ako sa narodia?

Tak, tu máte. Nie je to ideál, ale tentokrát to už nezmažem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.