Deň otcov, google a sťažnosti na lampáreň

V nedeľu sme tu mali deň otcov, zhruba pred mesiacom deň matiek a ja som z nich obidvoch tak trochu (dosť) znechutená.

V prvom rade, čo s tým má google? V nedeľu na ich hlavnej stránke bolo toto logo (v rámci google doodles, ktoré pripomínajú špeciálne dni). Písmeno l nahrádza kravata. Ktorá má symbolizovať otca? To čo otca robí otcom? Mne to skôr symbolizuje bielu strednú triedu, kde hlava rodiny chodí do práce od deviatej do piatej. Ešte ma napadlo vysvetlenie, že možno to chce byť vtipná narážka na typický darček, ktorý otcovia od detí dostávajú (? aj keď si nespomínam, že by som ja niekedy pri tejto príležitosti darovala kravatu). Ale v tom prípade sa v ďalšom kroku dostaneme k tomu istému záveru. Prečo taký darček dostávajú? Lebo sa dá pomerne ľahko vybrať/kúpiť a je to pre otca vec dennej (alebo aspoň bežnej) spotreby? Nejaké ďalšie vysvetlenia?

A tak som si povedala, že pozriem, aké obrázky mali na predchádzajúce dni otcov. Tu sú 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000. Ďalšie kravaty; ak sú tam ľudia, tak sú bieli; ak je tam otec, tak párkrát vylihuje v hojdacej sieti (lebo byť otcom je vyčerpávajúce?), raz dokonca počas toho, ako dvaja chlapci tlačia kosačku na trávnik (opäť raz referencia na typický domček na bielom predmestí… a to sa ani nepúšťam do komentovania detí s kosačkou bez dozoru), alebo sa dieťa šnorchluje, kým otec pospáva… na pár z nich sa otec s dieťaťom hrá (na piesku, chytajú ryby, púšťajú šarkana) – tie považujem za najlepšie, aj keď stále nie ideál.


Takže, čo by som si predstavovala, že by na nich malo byť? Hmm, verím tomu, že google zamestnáva dostatočne kreatívnych ľudí, aby vedeli prísť s obrázkom, ktorý symbolizuje (rôznych) otcov (na celom svete) lepšie ako kravata. Niečo, kde sa otec stará o dieťa? (National Geographic mal pred dvoma rokmi veľmi peknú prezentáciu.) A nie je len (prinajlepšom) babysitter…

… čo ma privádza ku dňu matiek. 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000. Na každom jednom logu sú kvety. Na žiadnom nie je matka (ak nerátam kačku s dvoma káčatami – s kvetom – v roku 2008). Lebo predsa deň matiek je o tom, že matka dostane kvety za to, že je celý rok dobrá kuchárka, upratovačka, šoférka a poskytovateľka prvej pomoci… Asi nemusím písať, že by som tam rada videla matku s dieťaťom. Podľa možnosti jeden rok bielu, druhý rok čiernu, tretí rok šikmookú a štvrtý na vozíčku…

A na záver ešte také naivné snívanie, ktoré už nemá s googlom nič spoločné*… ale keby sme si (ako spoločnosť) naozaj vážili matky, tak by sme mali platenú rodičovskú (schválne nepíšem len materskú) dovolenku, pomáhali matke, aj keď sa vráti do práce (jasle na pracovisku; baby-friendly pracoviská, flexibilný pracovný čas, odstránenie diskriminácie voči matkám s malými deťmi…), prvé týždne po pôrode poskytli pomocníkov, ktorí by každý deň prišli a postarali sa o varenie, pranie, upratovanie, venčenie starších detí a vôbec, namiesto kvetov dali matkám radšej podporu, tam kde ju potrebujú.

* Práve naopak – podľa toho, čo som počula je google v tejto oblasti nadštandardne štedrý

3 comments

  1. Ahoj,
    na slovensku je platena “rodicovska dovolenka” cca od 6mesiacov do 3rokov dietata. Do tych 6mesiacov je to “materska dovolenka” (lepsie platena), mozno ten nazov hlavne preto, ze sa ocakava, ze prveho polroka bude doma hlavne mama, bo bude babo kojit 🙂 (treba to vnimat optimisticky).
    No a slovicko “dovolenka” vnimam tak, ze mam volno zo svojho zamestnania 🙂
    A k tej podpore:
    Na slovensku vsade pocut, ze ako ta mama s dietatom ma vyzit s rodicovskeho prispevku a vacsina mamiciek place, ze sa to neda.
    Ale momentalne je rodicovsky prispevok tusim 196Eur plus cca 16Eur je pridavok na dieta a materska sa pocita momentalne ako 60% z hrubeho prijmu (co vo vysledku da nieco menej ako to, co mala ako cisty prijem) plus jednorazovo ma narok na prispevok pri narodeni dietata a pridavok k prispevku (k 1.,2. a 3. dietatu), co je tusim v sucte vyse 600Eur.
    No a ak nechce rodit v nadštandarde a nechce mat extra porodnika, nestoji ju porod a pobyt v nemocnici ani cent.
    A este mozes dostat aj dotaciu do 300Eur na mesiac, ak das dieta skor ako ma tri roky do jasli a ides pracovat (je jedno ci sukromnych alebo statnych, pripadne si najmes opatrovatelku (staru mamu) a vydokladujes to)
    Tak mne to pride, ze ten nas stat slovensky sa o tie mamicky (rodicov) aj celkom stara. Ked to porovnam napr. s USA, Svajciarskom a Spanielskom ….

    1. len taka poznamka k tomu “ten nazov hlavne preto, ze sa ocakava, ze prveho polroka bude doma hlavne mama, bo bude babo kojit (treba to vnimat optimisticky)” tiez to vnimam optimisticky, ale aj tak si myslim, ze by mala byt aj otcovska “dovolenka” po narodeni dietata – nie preto, aby bol doma namiesto matky ale s nou (a s dietatom samozrejme).

  2. Vyborny clanok.

    V Spanielsku je materska dovolenka 16 tyzdnov; a po jej skonceni maju matky narok na hodinu (resp. dve polhodiny) denne na kojenie, a to do dovrsenia 9 mesiaca dietata (o tu hodinu si mozu denne skratit pracovnu dobu, vybrat si ju v jednej hodinovej alebo dvoch polhodinovych prestavkach v priebehu dna, alebo si vsetky tieto hodiny “pozbierat” a vybrat v kuse, a predlzit si tak matersku dovolenku).

    Otcovska dovolenka je momentalne 15 dni. Povodne sa od 1.1.2011 mala predlzit na mesiac – kvoli ekonomickej situacii v Spanielsku to ale zatial odlozili (celkom logicky).

    Rodicovska ani nic podobne neexistuje…

    PS. Asi ste videli, ze v oktobri 2010 Europsky Parlament odhlasoval navrh na predlzenie minimalnej standardnej materskej dovolenky v Europe zo sucasnych 14 tyzdnov na 20 tyzdnov (s poberanim plneho platu) – (povodny navrh Europskej Komisie, ktory isiel do Parlamentu, bol 18 tyzdnov, s platom podla vysky sick leave kazdej krajiny). Zatial to este nic neznamena – navrh teraz musi prejst Radou Ministrov, a v sucasnej ekonomickej situacii v Europe je dost nepravdepodobne, ze nieco podobne by bolo schvalene, ale predsa len to je krok vpred…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.