Huevos rancheros

Toto jedlo sú oficiálne mexické raňajky. To nám však nebráni jesť ho na večeru (predsalen na raňajky väčšinou nevaríme a už vôbec nie niečo, čo by pýtalo fazule).

Je to jednoduché, rýchle a zábavne (k tomu sa dostanem za chvíľu), len treba mať trochu toleranciu na neporiadok pri varení.

Potrebujeme:

(celozrnné) tortillas
trošku masla alebo oleja
nastrúhaný syr
vajíčka
kyslú smotanu
čierne fazule (napríklad Goya black bean soup – červená konzerva)

Rozhorúčime panvicu a dáme na ňu kúštik masla alebo kvapku oleja. Mierne opečieme tortillu z jednej strany, obrátime a posypeme strúhaným syrom. Rozbijeme na ňu vajce, podľa možnosti tak, aby sa žĺtko neroztieklo. V tomto momente to začína byť zábava a zároveň trochu mess (neporiadok?). Keď sa bielok uvarí (trochu menej ako keby ste robili volské oko), tak to treba celé ešte raz obrátiť. Len smelo do toho. Mne sa zatiaľ nepodarilo ani jedno obrátiť … nazvime to esteticky. To im však na chuti neuberie, takže sa tým nenechajte odradiť. Ešte chvíľu popečieme (aby sa uvarilo aj žĺtko) a vyklopíme na tanier.

Nuž a potom dáme navrch podľa chuti fazule, ešte strúhaný syr, kyslú smotanu a/alebo salsu. Salsa môže byť hotová alebo pripravte čerstvú takto:

salsa fresca (mierne upravený recept z New York Times):

2 paradajky
1 malá alebo 1/2 veľkej červenej cibule
1 jalapeño alebo iná trochu štipľavá paprika
1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate (môže byť mrazená)
šťava z 1/2 limetky
soľ

Paradjky a cibuľu nadrobno nakrájame. Očistíme papriku a tiež nadrobno nakrájame. Všetko spolu pomiešame a ak treba, dosolíme. Necháme postáť aspoň 15 minút, aby sa premiešali chute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.