10 vecí, ktoré mám na Tebe najradšej (Kubko, 1 a 3/4)

kreslenie – Teba sme nikdy neučili, ako držať pastelky. Jednoducho si si ich sám začal správne chytať. Kreslenie trénuješ skoro každý deň. Raz mi učiteľka v jasliach prekvapená dala papier pokreslený kolieskami, že ako parádne Ti idú. To si mal kolieskové obdobie. Teraz je autové. Odo mňa si pýtaš, aby som Ti kreslila všeličo, ale Ty dokola len autá. Uvidíme, čo bude nasledovať po nich.

že už rozprávaš – Povieš, akú hračku chceš, koho hľadáš, že Ťa bolí, že Ti treba utrieť nos alebo vymeniť plienku. Je super, že sa už dá s Tebou dohovoriť.

otázky – Najčastejšie sú to otázky typu: Ako obí bagel? Ako obí soua? Ako obí uáčik? Baví Ťa na striedačku si vypytovať, aké zvuky robia veci a zvieratá a potom ich reprodukovať. Ale pýtaš sa aj na iné veci a niekedy ostanem úplne prekvapená, že čo všetko si všimneš.

počítaš – To si pochytil od Kiky, lebo tá má teraz mániu sčitovať na prstoch. Ty si sa dovtípil, že číslovky súvisia s množstvom, ale nevieš zatiaľ celkom presne ako. “Mam autá dvaja.” Alebo na tri paradajky ukazuješ prštekom “Tli, pet, osem.”

veľmi rada sa na Teba pozerám – A páči sa mi Tvoje vypuklé bábovské bruško. Teraz máš pomerne dlhé vlasy a už som mala chuť Ti ich trošku skosiť, ale bolo mi povedané, že zatiaľ nie, lebo aj Mišo sa na Teba rád pozerá a takto sa mu to páči. Tak zatiaľ necháme tak, aj tak je zima, tak nech Ťa hreje vlastná srsť a spravíme časom jarný zostrih.

keď sa snažíš obliať si chrbát – Poznáš už časti tela a niekedy sa vo vani hráme tak, že Ti nejakú poviem, a Ty na ňu ukážeš alebo si ju obleješ. A je zábava pozerať, ako sa snažíš dostať na chrbát.

spievanie – Už som Ťa počula spievať dve pesničky (Kukulienka, kde si bola a Ide vláčik ši, ši, ši) a rád počúvaš s Kikou jej obľúbené detské pesničky, tak možno čoskoro pribudnú aj ďalšie.

rozprávanie pred spaním – Nerobíš to každý večer tak, ako zvykla Kika, ale už som občas počula také heslovité monológy o tom, čo sa Ti stalo.

ako Ťa potešia drobnosti – Krabička od syra, ktorú Ti postavím ako tunel na vláčik. Pavúk lezúci po zemi. Natieranie krémom. Krútiace sa koleso na vleku. Vianočka s lekvárom. Čistá radosť.

dobre sa smeješ a uškŕňaš – Je to nákazlivé. A veľmi zlaté hlavne, keď sa chystáš na nejakú nezbedu.

keď sa prídeš pritúliť – A keď dávaš pusinky.

že už si “funkčný” – Ešte stále si veľmi závislý hlavne na mne, ale už nie si taký ten prívesok, ktorý berieme so sebou, keď niekam ideme. Už ideš “sám za seba”, užívaš si, sme schopní ísť na chatu, plánujeme na leto roadtrip. Áno, stále treba počítať s tým, že si veľmi malé dieťa, ale už nie si to malé bábo, ktorému sa treba tak veľmi prispôsobovať a dávať naň stále pozor (Tie magnetické guľôčky s priemerom 1cm, čo ste s Kikou dostali na Vianoce? Moja prvá reakcia bol hlboký povzdych. Ale Ty ich neješ. Hráš sa s nimi rád a často a ja už nesledujem, či ich náhodou nebudeš pchať do úst.). Je to veľmi dobrý pocit a istým spôsobom aj trochu antikoncepcia.

štrikované lietadlo na spanie – Tiež vianočný darček. Niekedy ho nechceš ani vidieť a vyhadzuješ ho z postieľky. Ale cestuje s nami všade, lebo sú zase večery, keď bez neho nezaspíš. Je to také divné, ale ja mám vždy veľkú radosť, keď sa Vám s Kikou páčia tie hračky, ktoré aj mne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.