Medové rezy

Tento koláč robievala na špeciálne príležitosti moja babička. Po nej prevzali štafetu teta a švagriná, čo je výborné, len potom keď som si pýtala recept, že skúsim aj ja, tak som dostala dva mierne odlišné zoznamy prísad. Ale ako som hovorievala študentom a študentkám na pravdepodobnosti, keď sme sa rozprávali o strednej hodnote, “expect the mean”. Spriemerovala som a aj keď esteticky na tetu a švagrinú nemám, chuťovo to dopadlo dobre.

Naša príležitosť na medové rezy boli zimné prázdniny + daždivé ráno + pozvanie na strávenie Silvestra s kamarátmi. Kika pomáhala a pomedzi to nafotila toľko fotiek, že by vyšlo aj na fotorecept, len ešte musíme dotrénovať zaostrovanie. Takže zatiaľ len týchto pár.    

na cesto
150g cukru
2 polievkové lyžice medu
100ml mlieka
70g masla
1 vajce
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
600g hladkej múky

na plnku
500ml mlieka
1 zlatý klas alebo vanilkový puding
250g masla
200g práškového cukru
kyslý džem

na polevu
100g horkej čokolády 
80g masla

Najprv z mlieka a zlatého klasu uvaríme hustý puding. Dáme chladnúť.

V hrnci nad vodným kúpeľom zmiešame všetky suroviny na cesto okrem múky. Vypneme a pridáme múku. Rukami vymiešame hladké cesto. Rozdelíme na 4 rovnaké časti a necháme ich v mise nad hrncom s teplou vodou, aby nezačali (kvôli medu) tuhnúť.

Cestá po jednom rozvaľkáme a každý plát pečieme osobitne na papieri na pečenie z opačnej strany plechu na 180C/350F cca 5-7 minút. Pláty zošuchneme z plechu čo najskôr po upečení, lebo po vychladnutí sa zvyknú lámať.

Dokončíme plnku: zmiešame maslo s cukrom a pridáme vychladnutý puding. Vyšľaháme do hladka.

Koláč vrstvíme na plech alebo dosku, na ktorých ho budeme vedieť dať potom do chladničky. Najprv plát cesta, polovicu plnky, plát cesta, džem, plát cesta, druhú polovicu plnky, plát cesta. Navrch dáme jeden z použitých papierov na pečenie, zaťažíme po celej ploche a necháme odstáť v chladničke. 

Po pár hodinách alebo na druhý deň nad parou roztopíme čokoládu s maslom, natrieme na koláč a necháme vychladnúť.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.