Lime pie

Kika s Kubom už oceňujú príležitosti ako je Pi Day a ako hovorí moja najobľúbenejšia matematička/youtuberka, nie je veľa lepších vecí ako sa napchávať ovocím plnenými trojuholníkovými kúskami okrúhlych cestových kôrok. Lenže na konci zimy je to s ovocím poslabšie a jablkových koláčov (zo zaváraných strúhaných jabĺk, ktoré sme si nachystali na jeseň) sme mali v poslednej dobe niekoľko. Tak som si povedala, že je čas na tento recept na key lime pie, ktorý som už aj tak nejakú dobu chcela vyskúšať.

Dve poznámky.

Key limes sú konkrétny typ limetiek. Slovo key je na počesť Florida Keys, odkiaľ síce tieto limetky nepochádzajú, ale boli tam naturalizované. Tie moje samozrejme neboli key limes, ale to nijako nevadí.

Ja som robila z 1 a pol dávky oproti pôvodnému receptu a tomu, čo píšem tu, lebo som chcela väčšiu formu – klasickú tortovú a nie pie-ovú. Všetko fajn, je toho viac, jediný problém (problém? v ktorom vesmíre? nemusíme to hrotiť, všakže?) je pol ovorenej konzervy so sladeným kondenzovaným mliekom. Ak si s týmto dokážete poradiť, tak určite choďte do väčšej formy.  

cesto
1 a 1/2 šálky (155g) rozdrvených grahamových krekrov (alebo BeBe keksov)
3 pl (40g) kryštálového cukru
2 štipky soli
100g zmäknutého masla

plnka
nastrúhaná kôra zo 7 limetiek
3 žĺtky
1 konzerva (396g) sladeného kondenzovaného mlieka
2/3 šálky (155ml) šťavy zo 7 limetiek

navrch
šľahačka
1 pl práškového cukru

Rukami zmiešame suroviny na cesto a rovnomerne ho natlačíme do formy. Dáme piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180C.  

Poriadne vyšľaháme žĺtka s limetkovou kôrou, pridáme sladené mlieko a na koniec limetkovú šťavu. Nalejeme na upečené cesto a pečieme ďalších 10 minút. 

Keď vychladne, ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a veselo oslavujeme Pi Day.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.