Víkendové surfovanie

Deti si kedysi našli kreslenú verziu, takže keď teraz prišla hraná, tak jasné, že sme sa do nej pustili:

Pre mňa a pre Miša som kúpila lístky na Smoke Sauna Sisterhood

Future Library

public artwork that aims to collect an original work by a popular writer every year from 2014 to 2114. The works will remain unread and unpublished until 2114. One thousand trees were specially planted for the project in the Nordmarka forest at its inception; the 100 manuscripts will be printed in limited-edition anthologies using paper made from the trees.

kritický rozhovor s lekárom, ktorého som zažila na jednom pracovnom stretnutí

Na Slovensku totiž neplatí evidence-based medicine (medicína založená na dôkazoch, pozn. red.) ale eminence-based medicine, teda niečo ako „ja som tu 40 rokov a ja rozhodujem, ako je to správne“. A potom protežovanie, falošné kamarátstvo a princíp chránenia si „svojej svorky“ za vzájomné benefity. Bol som tak trochu naivný, že dokážeme tie veci zmeniť.

Čo by sa muselo zmeniť, aby sa lekári ako vy vrátili späť na Slovensko?

V prvom rade sa do nemocníc musia dostať ľudia zvonku, najmä lekári do 45 rokov so skúsenosťami z funkčných moderných zdravotných systémov. Treba zaplatiť tie tisíce lekárov a sestier, ktorí sú za hranicami. Systém musia nastavovať ľudia, ktorí chcú, vedia a môžu. A treba zaviesť národné štandardné diagnosticko-terapeutické postupy, ktoré budú platiť pre všetkých a budú sa kontrolovať.

Za nevyhnutné považujem zaviesť pravidlá a poriadnu elektronizáciu, ktorá by vás kontrolovala, aby ste neklamali.

(dlhé, výborné) o ponožkách, strihaní yakov, programovaní, nakupovaní potravín, životnej filozofii a všeličom inom… On having enough socks

“What do you see when you look in the Mirror [of Erised]?”
“I? I see myself holding a pair of thick, woollen socks.”
Harry stared.
“One can never have enough socks”, said Dumbledore. “Another Christmas has come and gone and I didn’t get a single pair. People will insist on giving me books.”

J.K. Rowling, Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Chcem, aby bolo v našej škole dobre VŠETKÝM bez rozdielu

[starší] rozhovor s riaditeľom žilinskej základnej školy Jarná, s pánom Kotmanom. Prezradil nám v ňom, prečo je ich škola mimoriadne inkluzívna, čo by poradil školám, ktoré možno váhajú s prijatím „iných“ detí a čo sa bude toto leto u nich v škole diať.

are we all too cynical for Star Trek?

Slow change can be radical change

You want tomorrow to be different than today, and it may seem the same, or worse, but next year will be different than this one, because those tiny increments added up. The tree today looks a lot like the tree yesterday, and so does the baby. A lot of change is undramatic growth, transformation, or decay, or rather its timescale means the drama might not be perceptible to the impatient.

And we are impatient creatures, impatient for the future to arrive and prone to forgetting the past in our urgency to have it all now, and sometimes too impatient to learn the stories of how what is best in our era was made by long, slow campaigns of change.

A common source of uninformed despair is when a too-brief effort doesn’t bring a desired result—one round of campaigning, one protest. Or when one loss becomes the basis for someone to decide winning is impossible and quitting—as if you tossed a coin once and decided it always comes up tails.

Šachista Ján Markoš píše dobré články, už minule som linkovala jeden (smartfónoví zombíci). Dnes LGBTI+ ľudia naozaj ohrozujú náš svet. Buďme im za to vďační

Je to náš problém. A náš vnútorný zmätok. Sú to naše nepríjemné pocity, naše vnútorné konflikty.

Ak v sebe nájdeme dosť sily, aby sme sa ich nepokúsili hneď zbaviť, postupne ich azda dokážeme spoznávať a kultivovať. Na to však potrebujeme veľa trpezlivosti a ešte viac odvahy.

Zdá sa dokonca, že ten, kto chce naozaj porozumieť dnešnému svetu, nepotrebuje ani tak inteligenciu či informácie. Potrebuje predovšetkým odvahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.