Ako som zistila, že som rasista

Jeden z blogov, ktoré občas čítam, je Good Math, Bad Math. Píše ho softwarový inžinier pracujúci v Googli a aj keď má pomerne široký záber, hlavnou témou je chválenie “dobrej” matematiky a kritizovanie tej “zlej” – keď sa niekto tvári, že používa matematiku, ale v skutočnosti ju nepoužíva, alebo používa nesprávne (áno, to bolo dosť všeobecne napísané, pre konkrétne príklady si choďte k nemu niečo prečítať).

Zaujímavé boli aj jeho články, kde sa snažil laikom vysvetliť, čo je to (v matematickom ponímaní) chaos (nie, nie je to to, čo máte doma v obývačke) alebo svoj názor na ekonomickú krízu. A nedávno som uňho natrafila na úvahy o rasizme, ktoré stoja za prečítanie. A ešte viac ako samotný článok ma zaujala linka v jednom z komentárov. Vedie na stránku Harvardského Projektu Implicit. Majú niekoľko testov a keď som robila ten o rasizme (Race IAT), tak som sa dozvedela, že rasista som.

A to napriek tomu, že si o sebe myslím, že som tolerantný tvor. Ani nie tak farboslepý, čo sa pleti týka, lebo podľa mňa cesta k rovnosti nevedie cez tvárenie sa, že sme všetci rovnakí, ako skôr, že nech je farba akákoľvek, človek je stále individualita a treba k nemu podľa toho pristupovať. A aj keď chcem byť “otvorená” a mať čo najmenej predsudkov, ukazuje sa, že na tom budem musieť ešte popracovať.

Podľa Harvardských psychológov za to môže prostredie/spoločnosť, kde človek vyrastá a že naša spoločnosť ako taká, je rasistická. Je pravda, že prvého človeka čiernej pleti (ak nerátam Ibrahima Maigu v telke a historky o tom, ako ma na internáte v Charkove babysittovala černoška, ktorej bola príliš zima ísť do školy, kým sa naši vzdelávali) som videla asi až keď som prišla do Ameriky na strednú školu na výmenný pobyt. A podobne som na tom aj s ostatnými rasami, takže podvedomé uprednostňovanie tej bielej sa dá asi očakávať.

Ale ešte aj Africkí Američania podľa tejto štúdie preferujú bielych pred čiernymi.

Komentáre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.