Jablkový koláč s posýpkou

Ešte jeden jablkový do série. Jablkami sa to u nás už dlho len tak hemží, tak musím stále vymýšľať, že čo s nimi. Tento rýchly koláč je môj najnovší objav.

 

na cesto:
250g polohrubej múky
80g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
2 vajcia
4 polievkové lyžice oleja
2,5dl mlieka

na jablká:
1kg jabĺk
1 čajová lyžička mletej škorice
2-3 polievkové lyžice cukru
hrozienka

na posýpku:
80g masla
80g krupice
80g cukru

Očistíme a nastrúhame jablká. Teraz pozor, nežmýkame. Viem, viem, kto tu už chvíľu číta, vie, že to ide proti môjmu presvedčeniu. U mňa sa žmýka všetko (patizóny na placky, jablká na koláč) a mazľavé jedlá robím len so sebazaprením. Tak ale ako každé pravidlo, aj toto má výnimku. V tomto prípade by žmýkanie bolo na škodu, lebo koláč by bol v konečnom dôsledku príliš suchý. Z nevyžmýkaných jabĺk bude tak akurát. Pridáme do nich cukor podľa potreby, hrozienka a škoricu.

Plech vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Vymiešame všetky suroviny na cesto a vylejeme na plech. Cesto by malo by byť pomerne riedke, takže ak treba, dolejeme ešte mlieko. Druhá vec je, že to bude od oka vyzerať málo – len taká tenká vrstva na plechu. Z toho si nič nerobte, prášok do pečiva to zariadi, po upečení toho bude akurát.

Na cesto rovnomerne rozprestrieme jablká a dáme rúru zohriať na 180C. Kým sa vyhreje, prstami nachystáme posýpku a rovnomerne roztrúsime na jablká.

Pečieme asi 30 minút. Ak si odmyslím čistenie a strúhanie jabĺk, koláč je to naozaj rýchly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.