Edinburgh (alebo DSFD 2015)

Zase za mi raz smiali, že idem na výlet a nie na konferenciu. Minule to bola ICNAAM v Grécku, tentokrát Discrete Simulations of Fluid Dynamics v Škótsku. Konferencia sa konala v Royal Society of Edinburgh (budovu a eventy v nej manažuje Slovenka, ktorá si mňa a kolegu aj vyhľadala a porozprávala nám všeličo – od toho ako behá Spartan preteky po to, kam máme ísť cez víkend na výlet – príjemné stretnutie). Schodisko skoro ako v Hogwarts, len škoda, že na obrazoch (na každom jednom, vrátane hál, čitárne, no proste všade) samí chlapi.
IMG_0042

Slávnostnú večeru sme mali v knižnici. Miestni PhD študenti zhodnotili, že hlavným účelom tejto budovy je navodzovať veľkolepú atmosféru, lebo doteraz v nej boli iba na niekoľkých skúškach.
IMG_0163

A Edinburgh? Bývať by som tam nechcela (často sychravé počasie, netesniace okná, v lete dlho svetlo, v zime skoro tma, nemožné vodovodné kohútiky, v kuse sa ma niekto pokúšal zraziť, zo smeru, z ktorého som to nečakala),

IMG_0048

ale na návšetevu výborné mesto. Kochala som pohľadmi na značne väčšiu koncentráciu úžasných farieb vlasov, než aká sa bežne vyskytuje:
IMG_0237
IMG_0156Pôvodne som si myslela, že odídem s károvanou tartanovou sukňou. Nakoniec som si to síce rozmyslela, ale Škótov s kiltami aj kilty bez Škótov som si veľmi pozorne obzerala:IMG_0141V súvislosti s tkaním tartanu ma fascinovalo, že diernymi štítkami sa “programovalo” už o kus skôr, než si väčšina ľudí myslí:

IMG_0140

Pohľad z kopca v meste na hrad a dočasný štadión, na ktorom beží celý august tradičná Royal Military Tatoo, (lístky na rok dopredu vypredané). IMG_0124

Toto sú útesy na tom kopci. My sme bývali tesne pod ním.IMG_0122

Okrem toho, že celé mesto pôsobilo veľmi harrypotterovsky, našli sme aj kaviareň, kde to vraj všetko začalo:IMG_0075a po veľmi rušnom konferenčnom týždni sme si našli aj čas na výlet mimo mesta (fotky tu) – na zámok Stirling (overrated), Loch Lomond (krásne zelené miesto) a Glengoyne distillery (neplánované, ale neočakávane príjemné). 

IMG_0179Jediné, čo tomu chýbalo, bolo viac času, aby som mohla navštíviť aj Highlands. Ešte sa budem musieť vrátiť…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.