Orechovo-brusnicový koláč (tart)

Moja misia – vyhubiť brusnice, ktoré mám v mraziaku, skôr ako sa presťahujeme – je v plnom prúde. A v stredu bol Pi Day, ktorý by sa po správnosti mal oslavovať s pie-om. (Na objasnenie pre tých, ktorým angličtina veľmi nevonia – konštanta pi a koláč pie sa po anglicky vyslovujú rovnako.) Takže v pláne bolo napiecť nejaký pie s brusnicami. Inšpiráciou mi bol pecan pie, aj keď ten podľa mňa celkom definíciu pie-a (cesto-plnka-cesto) nespĺňa. Takže preto tart (ten má definíciu cesto-plnka).

Odhliadnuc od celej tento terminológie, tu je výborný orechovo-brusnicový koláč.

(Ešte sa stala taká vec, že sme predali moju najobľúbenejšiu foto-plochu – drevený stolík na kolieskach, ktorý sa dal podľa potreby presúvať po kuchyni, kde som zvykla miesiť cesto, vaľkať… a vôbec, 80% mojich kuchynských aktivít sa odohrávalo tam. Po bezradnom pohľade na beznádejne malý použiteľný priestor na kuchynskej linke, som si to teda namierila na jedálenský stôl a vytešovala sa zo slniečka, ktoré mi naň svietilo. Toľko odbočka ohľadom fotiek.)

na cesto:
1 a 1/2 šálky múky
1/2 šálky cukru
1/4 čajovej lyžičky soli
110g (1 stick) masla
1 vajce

na orechovú plnku:
1 šálka mletých orechov (ja som dala pekanové, môžu byť aj vlašské)
1 a 1/2 polievkovej lyžice múky
1/2 šálky cukru
110g (1 stick) masla
1 vajce
nastrúhaná kôra z jedného biocitróna

navrch:
čerstvé alebo mrazené brusnice
práškový cukor (nemusí byť)

Vymiesime cesto. Ak sa vám chce, môžete ho vyvaľkať na kruh, ak sa voláte Iva, tak ho len prstami uťapkáte tak, aby zakrylo celú formu. Potom formu aj s cestom dáme do mraziaka a zapneme rúru na 350F/180C.

Vymiešame maslo s cukrom a citrónovou kôrou. Primiešame vajce, orechy a múku. Naplníme vymrazené cesto. Potom doň naukladáme brusnice. (Aby som uviedla veci na pravú mieru, moje brusnicové pí bolo len kvôli fotke, potom som koláč celý ešte husto “dobrusnicovala” – hovorila som, že som na misii… – akurát som ho už potom akosi neodfotila.) Pečieme asi 50 minút.

Ak sa vám zdá výsledok príliš trpký (mne nie, povedala by som, že cukru je aj v ceste, aj v plnke dosť), môžete koláč ešte posypať práškovým cukrom.

—————————
Poznámka pod čiarou: Na tomto blogu nenájdete rumové koláče. Nemám nič proti rumu, pijem ho (v koktailoch), ale rumové koláče mi nechutia. Ani punčové. Ani s likérmi. Ale donieslo sa ku mne, že sú ľudia, ktorí takéto majú celkom radi. Nechápem síce, ale uznávam, že je to možné, každý máme nejaké muchy. A tak si dovolím hypotézu, že pre takto orientovaných, by sa tento recept dal trochu vylepšiť pridaním nejakej brandy alebo likéru do orechovej plnky. Ale tam už idete na vlastné riziko, mimo mojej záruky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.