Rýchly orechový koláč

S týmto koláčom to bolo tak. Tvarohový sa zjedol, k dispozícii boli orechy a to by za normálnych okolností znamenalo žĺtkové rezy. Ale potom vysvitlo, že žĺtkové rezy sa tu vyskytovali minulý týždeň. To sme tu my síce ešte neboli, ale v záujme spestrenia koláčovej ponuky, bolo treba nájsť nejakú orechovú alternatívu. Vyhral to koláč, ktorý je síce pôvodne zo Slovenska, ale prvý raz som ho jedla v Štátoch. Takže ja som dodala prinesený recept.

Myslela som si, že ho aj napečiem, ale vyvinulo sa to inak. Najprv bolo treba lúskať orechy. To sa páčilo obidvom krpcom, ale zatiaľčo Kika len občas pridala škrupinky do nalúskaných orechov, ktoré jej vždy niekto vybral (= pohoda), Kubo si dával všetko do úst. Najprv jeden celý orech, potom dva, keď sa chcel pustiť do škrupín, musela som ho zobrať preč. Dočistili to ostatní. Potom bolo treba mlieť, ale zazvonil skype z Čiech a kým sme dotelefonovali, bolo namleté. Cesto a sneh vymiešali, kým som navečerala Kuba, takže môj prínos bol iba vo finálnych fázach.

Táto tímová práca však priniesla výborné výsledky.

na cesto:
250g Helie/masla
200g cukru
5 žĺtkov
vanilkový cukor
prášok do pečiva
trochu strúhanej citrónovej kôry
500g hrubej múky (350g all-purpose + 100g krupice)

na potretie:
ríbezľový alebo malinový lekvár

snehová pena:
5 bielkov
150g cukru
250g mletých vlašských orechov
1 čajová lyžička mletej škorice

Vymiesime cesto a rukami ho uťapkáme na vymastený plech. Potrieme lekvárom. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh a varechou doňho zľahka vmiešame orechy a škoricu. Pečieme prvých 10 minút na 190C/375F a potom do upečenia (asi 20 minút) na 175C/350F.

Poznámky:
– Tentokrát som zabudla do snehovej peny vmiešať škoricu, tak som koláč len po vrchu zľahka posypala. Bolo to dobré aj tak.
– Nemali sme ani ríbezľový ani malinový lekvár, tak sme dali marhuľový. Tiež fajn, ale v zásade asi platí, že čím kyslejší lekvár, tým lepšie.
– Cesto je také ani tak, ani tak. Nie dostatočne hutné a vláčne, aby sa dalo vaľkať, ale ani dostatočne riedke na to, aby sa dalo na plech vyliať. Preto to uťapkanie rukami, alebo pomocou nejakej lyžice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.