Fínske vanilkové pulla buchty

Jedna kolegyňa mi rozprávala, že má kamarátku Fínku, s ktorou varia cez Skype. Že vždy jedna vyberie recept, pošle tej druhej zoznam surovín, dohodnú si čas, kedy budú volať a počas hovoru potom varia alebo pečú naraz to isté. Popri tom samozrejme preberú všetko možné… A majú spoločný “kuchársky denník”, kam si odkladajú recepty. Veľmi sa mi takéto spoločné varenie s klebetením páči, odkladám do zoznamu “raz, niekedy”.

Jasné, že som sa opýtala, čo robili naposledy. Poslala mi recept na vanilkové pulla buchty. (Pulla je druh kysnutého cesta a vo Fínsku z neho vraj okrem takýchto buchiet robia aj všeličo iné.) Tak sme vyskúšali.    

cesto:
5 dl mlieka
50 g droždia (4 a 1/2 čajovej lyžičky active dry yeast)
2 žĺtka + 1 vajce na potretie
2 dl cukru
1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
1 polievková lyžica kardamónu
~900 g múky
200 g zmäknutého masla

plnka:
150 g zmäknutého masla (nie roztopeného!)
1 a 1/2 dl cukru
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Zohrejeme mlieko a dáme doň droždie (sušené vmiešame, čerstvé nadrobíme). Keď sa droždie trochu naštartuje, zmiesime s ním všetky suroviny okrem masla. Na záver vmiesime aj maslo. Zakryté cesto necháme kysnúť približne hodinu.  

Zmiešame všetky suroviny na plnku. Cesto rozdelíme na polovicu – ľahšie sa s ním bude narábať. Polovicu rozvaľkáme na obdĺžnik približne 25 cm x 50 cm. Natrieme naň polovicu plnky. Cesto preložíme na polovicu na obdĺžnik 12,5 cm x 50 cm. Nakrájame na 24 pásikov. Každý pásik najprv trochu skrútime (jeden koniec točíme k sebe, druhý od seba) a potom zauzlíme. To isté spravíme s druhou polovicou cesta. 

Vystelieme plechy papierom na pečenie a necháme na nich buchty ešte približne hodinu kysnúť. Natrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 200C/390F približne 15 minút.

Poznámky:

  • 48 buchiet je celkom dosť. A najlepšie sú čerstvé. Takže, ak vás je doma málo alebo ich nebudete stíhať jesť, tak sa dá piecť z polovičnej dávky. Alebo z plnej a časť odložiť do mraziaka. 
  • Kardamón: ja som nemala prášok ale iba tobolky, tak som si musela vylúpať a podrviť semiačka. Asi ich nebolo za polievkovú lyžicu. Ale určite sa ich oplatí nevynechať.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.