Kvetinová show

V New Yorku to na jar ešte veľmi nevyzerá. Zase máme v noci pod nulou a cez deň spadne zopár snehových vločiek. Bez ohľadu na to však v Macy’s minulý víkend jar náležite privítali. Že, čo je to Macy’s a ako vítali? Jemne povedané, Macy’s je pomerne drahý obchod so všetkým možným. Na Herald Square (tam väčšinou vystupujeme z metra cestou z Hobokenu) má svoj najvä荹í obchodný dom a minulý víkend začala ich Flower Parade – kvetinová slávnosť.

Tu viac pomôžu obrázky ako nejaké popisy, takže si poklikajte, nech vidíte, o čom to tu básnim. Pár slov na vysvetlenie však treba. Macy’s naozaj nie je lacný obchod – topánky za $700 od Luisa Vittona, diamantové šperky na objednávku, obrovský obchoďák blízko Empire State Building, kde sú ceny nehnuteľností niekedy vyššie ako budovy samotné, výklady s menovkami “umelcov”, ktorí ich aranžovali (nie, nakupovať som tam nebola). A tak si môžu dovoliť svoju každoročnú jesennú prehliadku veľkých balónov, rozprávkové vianočné výklady, pred ktorými stoja ľudia v rade, aby si ich mohli pozrieť, a jarnú kvetinovú slávnosť.

Pôsobivé sú už samotné výklady, kde naaranžovali figurínam šaty zo živých kvetov. (Fotky nie sú ideálne, lebo sa v nich zrkadlí ulica, ale robili sme, čo sa dalo.) Keď návštevník vojde dovnútra, privítajú ho dve žirafy a zebra. Kvety sú rozdelené na “oddelenia” podľa oblasti pôvodu – dajú sa tu nájsť ázijské, austrálske, africké – alebo druhu – kaktusy, palmy, ružové kríky. Všade množstvo kvetov a zelene. (Dobre, nie úplne všade, vyšli z sme aj na prvé z tuším ôsmych poschodí a tam už nemali, ale aj to množstvo na prízemí bolo ohromujúce.)

Čo ma na tom najviac fascinuje je to, že ako im napríklad v tom výklade vydržia tie kvety dva týždne? Tie na podlahe sú zasadené, ale čo tie, ktoré majú figuríny na sebe? A nechcela by som byť človekom, ktorý to má všetko po záverečnej popolievať.

PS Úplne off topic, ale nedá mi nespomenúť… Jeden deň cestou do práce, keď som prechádzala práve okolo týchto výkladov, som stretla pani, ktorá si na vodítku viedla prasa a to prasa malo sukničku. Vtedy som foťák so sebou nemala, ale skoro mi oči vypadli (nie, nenatáčal sa tam film ani reklama). New York, New York.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.