Čerešňové knedle

Keď vám život nadelí čerešne… tak ich treba rýchlo zjesť.

S čerešňami je totiž ťažko. Vykôstkujete ich a oni hneď začnú hniť. Čo, ani nemusíte vykôstkovať, len ich umyjete a hneď začnú hniť. (To je ten dôvod prečo staré mamy hovoria deťom, aby pojedené čerešne nezapíjali vodou.) Niekedy to dokonca vyzerá, že sa stačí na ne len pozrieť a už začínajú…

Bolo ich za bedničku a bolo s tým treba niečo urobiť. Pojedli sme, koľko sa dalo, nevyhli sme sa ani pár koláčom (hneď prvý bola táto výborná čerešňová bublanina) a dorazili sme to kopou čerešňových guliek. Časť sme zjedli hneď, zvyšok som namrazila na horšie (lepšie?) časy.

600g varených zemiakov
200g polohrubej múky
štipka soli
1 vajce
čerešne
mak/strúhanka/granko
cukor
maslo

Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. A tým nemyslím natoľko vychladnúť, aby sa dali chytiť. Tým myslím úplne vychladnúť na izbovú teplotu, lebo v opačnom prípade sa bude cesto viac lepiť. Potom ich najemno nastrúhame. Pridáme múku, soľ a vajce a vymiesime cesto. Rozvaľkáme ho, nakrájame na malé štvorce a do každého dáme jednu čerešňu.

(Nenechajte sa pomýliť tým obrázkom, kde mám aj po dve čerešne na jednom štvorčeku. To som si myslela, že keď mám tých červených zázrakov tak veľa, tak spravím guľky ešte čerešňovejšie. Ale rýchlo sa ukázalo, že fyzika nepustí. Gúľajú sa výrazne lepšie, keď je vnútri len jedna. A nemáte za čo, aj nabudúce za vás niečo vyskúšam.)

Necháme zovrieť veľký hrniec vody s trochou soli a dáme do nej knedle variť asi na 5 minút (kým vyplávajú navrch a ešte chvíľu). Potom ich vyberieme a podávame buď s mletým makom a cukrom, alebo s opečenou strúhankou a cukrom (pár slov k tomuto sa nachádza pri tvarohových guľkách), alebo grankom (bez cukru), poliate roztopeným maslom, zmiešaným s trochou mlieka.

Mňam.

Poznámky:
– Kôstky. Príjemnejšie je to bez nich, ale ak nevaríte pre deti, tak si môžete ušetriť trochu práce a nechať na jedákov, nech sa s nimi vysporiadajú sami.
– Dá sa spraviť aj hybrid čerešňových knedlí a tvarohových guliek. Vtedy namiesto polohrubej múky použite hrubú a pridajte 200g tvarohu.
– Množstvami na mojich obrázkoch sa vôbec neriaďte, lebo ako som písala, robila som aj do mraziaka, takže to, čo vidíte, je viac, ako sa píše v zozname surovín.
– Keď som ich gúľala, Kika spala, Kubko sa hral. Potom zbadal čerešne a prišiel s otvorenými ústami. Tak jednu dostal. S úškrnom a rukami máchajúc na všetky strany si obišiel stôl a vrátil sa zase s otvorenými (prázdnymi) ústami. A znovu a ešte niekoľko desiatok-krát. Bola to celkom zábava. Akurát potom dostal hnačku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.