Kváskový chlieb

Opäť chlieb. Z thanksgivingového výletu do Virginie som si doniesla recept (video a viac detailov) a kvások (jasné, že dostal meno Olaf II, darí sa mu dobre). Toto je teraz náš aktuálny chlieb. Má lepšiu kôrku, aj viac dier ako kvasnicový (aj keď tá kôrka bude možno tým, že teraz ho pečiem zakrytý).

Stále si zvykám na to, že je “pomalší”. Ale už sa mi stalo aj také, že som ho zabudla naštartovať večer dopredu, začala som až ráno a na večeru bol teplý chlieb, takže nejaká vôľa tam je. A je nielen v čase ale aj v množstvách. Už sa mi aj stalo, že som zamyslená poplietla gramáže a musela dolaďovať odhadom, čiže výsledky neboli presne podľa receptu, ale chlieb bol stále dobrý.  

rozkvas(?):
30g kvásku
130g teplej vody (1/2 šálky)
120g múky (1 šálka)
 
chlieb:
315g teplej vody
600g múky (napr. 450g biela chlebová, 150g celozrnná + ovsené vločky + drvené ľanové semiačka)
2 čajové lyžičky soli
 
kŕmenie kvásku:
50g vody
100g múky
 
Večer rozmiešame kvások s vodou a múkou a necháme zakryté na teplom mieste do rána (aspoň 6 hodín, ideálne 10). Ak treba nakŕmiť kvások (=je ho menej ako 30g), pridáme mu vodu a múku, rozmiešame, trochu ho premiesime aj rukami, zhodnotíme, či vrátiť do tej istej nádoby alebo do novej a tiež necháme zavretý do rána pri izbovej teplote. Ráno ho dáme do chladničky, kde ostane bez kŕmenia do ďalšieho pečenia chleba. Ak ho netreba kŕmiť, tak ide do chladničky už večer. 
 
Ráno do rozkvasu pridáme múku, vodu a soľ. Dobre vymiesime a dáme kysnúť. Počas prvej hodiny je fajn ho ešte 3-4krát pozrieť a premiesiť. Necháme kysnúť zhruba 5~6 hodín. Dáme na plech, ostrým nožom narežeme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 475F/245C najprv 30 minút zakrytý a potom ešte 15 minút odokrytý. 
 
Pre tých a tie, ktoré by toto chceli skúsiť, je samozrejme kľúčová otázka: “No dobre, ale čo ten kvások?” Internety radia, ako na to.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.