Dáma

Pamätám si, ako sme kedysi doma hrávali dámu, ale až nedávno som zistila, že to bola modifikovaná verzia len s ôsmymi figúrkami (šachovými pešiakmi) pre každého hráča. Podľa pravidiel má mať dáma (anglické draughts, americké checkers) 12 kameňov každej farby a v júli 2007 tak trochu umrela.

Jonathan Schaeffer, profesor informatiky na University of Alberta, a jeho spolupracovníci publikovali článok, v ktorom hovoria, že bezchybná hra oboch hráčov vedie k remíze. Kľúčovou časťou “počítačového dôkazu” je databáza všetkých možných situácií s desiatimi kameňmi na hracej doske (asi 39 triliónov pozícií). Každá z nich vedie k remíze, pokiaľ ani jeden z hráčov neurobí chybu. A každá hra do niektorej z týchto pozícií dospeje, pokiaľ hráči neurobia chybu skôr. Aj keď je výsledok dopredu jasný, proti ich programu Chinook si môžete zahrať tu (naraz maximálne 24 partií).

Jedna zo starších verzií Chinook súťažila na majstrovstvách USA v roku 1990 a skončila druhá za Dr. Marionom Tinsleym, svetovým šampiónom, ktorý vyhral každý turnaj, na ktorom hral od roku 1950. Keby sa jednalo o obyčajného hráča, toto umiestnenie by mu dalo právo vyzvať Dr. Tinsleyho, profesora matematiky na Florida State University, na súboj o titul. Ale americkej a anglickej federácii sa to nepozdávalo a odmietli uznať takýto zápas.

Tinsley sa preto vzdal svojho titulu a zápas sa uskutočnil v roku 1992. Tinsley vyhral 4 ku 2 s 33 remízami. Tie dva zápasy, ktoré Tinsley prehral, boli dve z jeho len deviatich prehier od roku 1950.  V odvete o dva roky neskôr sa Tinsley po šiestich remízach stiahol kvôli zdravotným dôvodom a o sedem mesiacov neskôr umrel na rakovinu. Vtedy síce šancu na výhru mal, ale s dnešným Chinookom by už mohol len remizovať.

Rozdiel medzi Chinookom a Deep Blue, ktorý hral s Kasparovom šach (a v roku 1997 vyhral 2 ku 1 s troma remízami), je v tom, že stratégia, ktorú používa Deep Blue je veľmi dobrá, ale nie bezchybná. Bude niekedy  existovať neomylný program aj pre šach? V blízkej budúcnosti asi nie. Len pre porovnanie, všetkých dovolených pozícií v dáme je približne 5×1020, v šachu 1046 a v go 10100. Nie, že by to samo o sebe bolo najlepším indikátorom, veď s perfektnou stratégiou by mohol niekto prísť aj bez preskúmania všetkých možných pozícií, ale ani to asi nebude veľmi skoro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.