Grilážky

Môže za ne Kika. Jedno ráno som zistila, že jej tričká zrazu siahajú len do pol pupka. Nie že by som mala niečo proti detvancom, ale predsalen sa mi zdalo, že s tým teba niečo spraviť. A tak keď o dva dni na to pršalo, vybrali sme sa na “prechádzku” do obchodu. (Žiadne obavy, pointa bude…) Nakoniec sme namiesto tričiek kúpili ponožky (iný príbeh), ale to predsa nie je dostatočný úlovok, keď výlet zahŕňa jazdu autom, tak sme išli ešte pohľadať poľský obchod, o ktorom som vedela, že sa nachádza niekde poblíž. Misia bola úspešná a Piast sme našli. Také maličké potraviny s nádychom našich rodných končín. A keď som tam zbadala tortové oblátky, tak mi bolo jasné, že budeme robiť grilážové rezy. (Som vám vravela, že sa k nim dopracujem.)

Recept mám od mamy mojej kamarátky, u ktorej som sa bola minulé vianoce zaškoliť, ako sa táto dobrota pripravuje (ďakujem!). Takže bez ďalších okolkov, grilážky:

250g kryštálového cukru
1 sladené kondenzované mlieko
220g masla
200g mletých orechov
tortové oblátky

Za stáleho(!) miešania rozpustíme cukor. Najprv sa bude dlho zdať, že sa nič nedeje, ale potom sa zrazu začne tvoriť karamel. Keď už je hladký, vlejeme kondenzované mlieko. Nezľaknite sa, v prvých sekundách to vyzerá, ako keď sa veľmi vydarený chemický experiment snaží utiecť z hrnca, ale potom sa to ukľudní. Vložíme a rozpustíme maslo a na záver vmiešame orechy.

Na oblátky natierame griláž ešte teplú. Osvedčené sú tri vrstvy oblátok s dvoma vrstvami plnky (to nie je to, čo vidno na mojich fotkách… nemôžem za to, že predávali oblátky v baleniach po 5ks). Natreté ich ešte na pár hodín zaťažíme hrncom s vodou (trochu griláže možno vytečie po stranách). Hrniec od griláže dáme nejakému maškrtníkovi na vylízanie a potom necháme pred umývaním odmočiť v teplej vode.

Teoreticky by sa ešte nakrájané rezy mali namáčať do čokolády (alebo aspoň viac či menej esteticky pocákať čokoládou po vrchu), ale k tomuto kroku som sa už nedopracovala (aj keď čokoládu som si na tento účel nachystala). A ak ich spravíte naraz viac, dobre sa aj mrazia a rozmrazujú, takže môžete mať nachystaný zákusok pre nepredvídané záchvaty žravosti návštevy.

6 comments

  1. Ahoj,

    teda, ale si mi urobila chut 🙂 a podla poslednej foto je uz z teba uplny grilazkovy profik.

    Hm, ale ja mam takyto recepis, tak teda neviem 😉
    300 g kr. cukru, 1 sladene kondenzovane mlieko, 1 margarin (250g) a 100 g mletych orechov (moze byt aj viac)

    1. Ano, taky som si aj ja od vas doniesla, ale takmer do vsetkeho davam menej cukru, ako sa pise v receptoch. A margarin som tu ziadny rozumny nenasla, ked som pred par rokmi hladala, takze odvtedy varim/peciem “po francuzsky” = maslo, maslo, maslo…

      Chuti sa nebran 😉 zopar beta testov pred Vianocami nemoze byt na skodu

  2. Ohhhhhhhhh moje NAJOBLUBENEJSIE (u nas vianocne)! Akurat (ak si dobre pamatam), nas recept tam nedava sladene kondenzovane mlieko ale smotanu, a navyse este jedno vajce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.